Terug van vakantie? Spoel eerst de kranen door!

Lekker en betrouwbaar drinkwater kun je in Nederland direct uit de kraan drinken. Het is een van die dingen die we soms missen als we op vakantie zijn in het buitenland. Een van de dingen die we als eerste doen bij thuiskomst, is dan ook de kraan opendraaien. Wij adviseren de kraan een minuutje te laten lopen voordat u het water gebruikt om te drinken. Ook als u in eigen land op vakantie bent geweest.

Kraanwater is beperkt houdbaar. Het kan het beste vers gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. De smaak en geur van het water kan anders zijn dan u gewend bent en er kunnen bacteriën ontstaan. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen en voorkom dat het vernevelt. Doe dit altijd als u langer dan een week van huis bent geweest.

Tip: laat een herinnering achter voor als u thuiskomt

Om uzelf te helpen herinneren dat u de kranen bij thuiskomst moet doorspoelen, kunt u een geheugensteuntje voor uzelf achterlaten. Hang bijvoorbeeld een kaartje aan de kraan, of doe er een strik omheen. Zo weet u zeker dat u bij thuiskomst na uw vakantie weer dat lekkere frisse kraanwater van topkwaliteit drinkt. Doe dit overigens niet op een zichtbare plek, om inbrekers niet op ideeën te brengen. 

Zo spoelt u de kranen door na vakantie

  • Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit. Open van elk tappunt de koud- en warmwaterkraan en laat het water een minuut lang rustig stromen. Spoel ook de toiletten een keertje door. Brandslanghaspels hoeft u niet door te spoelen.  
  • Voorkom dat het water vernevelt. Bij de douche kunt u dit doen door de douchekop in een emmer te houden, met een handdoek eroverheen. 
  • Als u het water opvangt in een emmer, kunt u het nog gebruiken: voor de tuin, voor een sopje, of om het toilet mee door te spoelen. Hier leest u meer tips om bewust met om te gaan.

Klaar met doorspoelen? Tijd om te genieten van een heerlijk glaasje vers getapt kraanwater!

Lekker en betrouwbaar drinkwater

Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Waterleidingwet en in het Waterleidingbesluit. Dat wordt dagelijks gecontroleerd, van bron tot kraan. Zo bent u verzekerd van heerlijk zuiver kraanwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week!