Drink voldoende kraanwater bij hitte

De zomer is nu echt aangebroken. Met de aanhoudende warmte is het belangrijk om voldoende water te drinken, thuis, uit de kraan, of onderweg bij een van de openbare tappunten in ons leveringsgebied.

Een volwassen persoon heeft dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Om uitdroging te voorkomen is het verstandig om ieder uur een glaasje water of mocktail (een alcoholvrije cocktail) te drinken, ook als je geen dorst hebt. Zo vult u het vocht in uw lichaam weer aan. Is het een tropisch warme dag? Let dan extra op ouderen en kinderen in uw omgeving. Zij vergeten soms op tijd te drinken. Ook huisdieren hebben meer water nodig dan anders. Zorg dat er steeds een bakje met vers water klaarstaat.

 

Hitte heeft geen effect op drinkwaterlevering

Drinkwater is een streekproduct. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven maken gebruik van verschillende drinkwaterbronnen voor het maken van kraanwater. Sommigen gebruiken water dat diep uit de grond wordt gehaald, anderen gebruiken water uit rivieren. Daardoor zijn de effecten van langdurige droogte en warmte op de drinkwaterlevering ook verschillend per regio. Nederlandse drinkwatersystemen zijn robuust en kunnen prima tegen een stootje, maar elk systeem kent uiteraard grenzen, afhankelijk van hoeveel problemen zich (onverwacht) opstapelen.

 

Dunea gebruikt rivierwater om eerst duinwater en daarna drinkwater van te maken. Zolang er in de Afgedamde Maas of de Lek voldoende water stroomt van voldoende kwaliteit, zijn er geen zorgen. In de zomer van 2018 was het lang droog, maar konden wij dankzij beide rivieren, ongestoord leveren.

 

Bewust = duurzaam

Gebruiksadviezen hebben we tot nu toe niet hoeven geven, maar duurzaam watergebruik is natuurlijk wel een goede zaak: korter gebruik van warm water – zoals onder de douche - scheelt energie, maar minder kraanwaterverbruik betekent ook minder afvalwater voor waterschappen om te zuiveren. Dat scheelt energie en grondstoffen!

 

Ons advies is daarom: geniet van het water dat je nodig hebt en verspil het niet! Lees hier onze tips.