Tips om bewust om te gaan met water

Bewust omgaan met water wordt steeds belangrijker. Kraanwater dat u niet gebruikt, hoeft niet te worden verpompt en gezuiverd - voor en na gebruik. Dit bespaart water, energie en hulpstoffen in de hele waterketen! Met ons programma Bewust & Duurzaam Watergebruik stimuleren we innovatie in watergebruik bij iedereen: in huis, in de wijk, in bedrijven en op kantoor.
Op deze pagina delen we huis-tuin-en-keuken-tips die u kunnen helpen bij het besparen van water. Bent u benieuwd hoeveel watergebruik wij eigenlijk als waterbewust beschouwen? Kijk dan snel op onze pagina over watergebruik

Douche 1 liedje

Bewust in de badkamer

  • Met een douchebeurt verbruikt u meestal minder water dan wanneer u een bad neemt. Ook kunt u een bad half vullen, of meerdere kinderen tegelijkertijd in bad doen.
  • Zet een timer als u gaat douchen. Zo houdt u gemakkelijk in de gaten hoe lang u doucht. Er zijn ook zandlopertjes in omloop als 'douchecoach'. 
    Of nog leuker: kies een nummer van ongeveer 5 minuten en gebruik de muziek als douche-timer. Is het nummer afgelopen, dan is het tijd om af te drogen.
  • Een waterbesparende douchekop en mengkranen kunnen ook helpen.
  • Zet de kraan dicht terwijl u uw tanden poetst.
  • Plaats een spoelonderbreking op het toilet. Voor een kleine boodschap is de helft minder water nodig. Dat kan wel 9.125 liter per persoon per jaar schelen!
    Voor spoelsystemen met 2 knoppen geldt: kleine boodschap=kleine knop en grote boodschap=grote knop.
Kies waterzuinige apparaten

Bewust in de rest van het huis

  • Zet de vaatwasser of wasmachine alleen aan als hij vol is.
  • Is de wasmachine of vaatwasser binnenkort aan vervanging toe? Kijk dan niet alleen naar het energielabel, maar ook naar het watergebruik en kies voor waterzuinige apparaten.
  • Controleer regelmatig op verborgen lekkages door bijvoorbeeld maandelijks de meterstand af te lezen. Als u geen water verbruikt, moet de meter stil blijven staan. 
  • Repareer lekkende leidingen. Tien druppels per minuut lijkt weinig, maar is ruim 1.000 liter per jaar. Dat is onnodig verlies.
  • Heeft u druppeltjes ontdekt op uw watermeter? Dan kan het zijn dat uw watermeter lekt, maar in de meeste gevallen is het condens. Condens ontstaat bij een verschil tussen kou en warmte. Indien u toch nog vragen heeft of u denkt dat het om een lekkage gaat, neem dan contact op met onze klantenservice via het telefoonnummer: 088 347 47 47.

Tuintips

  • Vang regenwater op in een regenton en gebruik het om de (pot)planten water te geven. Installatietips regenton.
  • Geef de tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leren' de planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.
  • Geef water voor 7.00 uur in de ochtend of na 22.00 uur in de avond. Dan gaat er het minst verloren aan verdamping. Schimmelgevoelige planten geeft u het beste in de ochtend water.
  • Geef dicht bij de wortels water. Gebruik een gieter en installeer een regenmeter als u het gazon sproeit.
  • Juiste plant op juiste plek: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in de zonnigste hoek.
  • Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt uit de bodem. Veel bestrating zorgt voor meer warmte en verdamping.
  • Laat de tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.
Vang regenwater op voor het besproeien van de tuin

Kijk voor meer handige tips op de website van Milieu Centraal.

Getekende kraan met herinnering voor doorspoelen

Bewust na de vakantie

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen van uw huis een tijdje stilgestaan. Spoel bij thuiskomst de kranen in huis 1 minuut door om weer lekker vers en koel water te krijgen. Vang dit water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn.

Meer over kraan doorspoelen

Bewust omgaan met een opzetzwembad

Opzetzwembaden worden steeds groter. Ze gebruiken zomaar 2.300 of 6.500 liter. Ter vergelijking: een bad in de badkamer gebruikt ongeveer 120 liter en een douchebeurt van 9 minuten 65 liter water. Wilt u toch een groot opzetzwembad gaan gebruiken? Hierbij wat tips:

Zuiver je zwembad met een pomp
  • Gebruik een pomp om het water te zuiveren, dan hoeft u het water zo min mogelijk te verversen.
  • Vul het zwembad bij voorkeur op een rustig gebruiksmoment: voor 7.00 uur 's ochtends of na 22.00 uur 's avonds.
  • Dek het zwembad af als u het niet gebruikt, zo komt er minder vuil in het water en verdampt er minder water.
  • Zet een teiltje water naast het zwembad en was eerst de voeten voordat u het water inspringt. 
  • U hoeft het zwembad niet helemaal te vullen. Naast het besparen van water voorkomt u ook dat de hele tuin een waterballet wordt als er in gespeeld wordt. 
  • Heeft u een klein badje en moet u het water toch vervangen? Laat het leeglopen bij de planten in de tuin.
  • U kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de openbare zwembaden, of zwem in buitenwater zoals meren, rivieren en plassen. Op de website van zwemwater.nl ziet u waar dit veilig kan.
Waterbewust tips

Drink bewust

Drink, ook als u geen dorst heeft, voldoende water. Minimaal anderhalve liter per dag. Zo vult u het vocht in uw lichaam weer aan. Wordt het een tropisch warme dag? Let dan extra op ouderen en kinderen in uw omgeving. Zij vergeten soms op tijd te drinken. Ook huisdieren hebben meer water nodig dan anders. Zorg dat er steeds een bakje met vers water klaarstaat. 

Kraanwatermocktails

Heeft u ook zin in water dat net even anders smaakt? Wij hebben vier heerlijke recepten voor verrassende mocktails op een rijtje gezet.

Recepten kraanwatermocktails

Auto schoonmaken

Was uw auto wat minder vaak. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. De autowasstraat is de beste plek. Daar gaan ze vaak slim om met hergebruik van water en het vervuilde water lekt niet weg in het milieu. Beter!

Openbare tapkranen

Bij een openbare tapkraan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis drinkwater tappen. Handig voor tijdens een wandeling of fietstocht. Laat ook deze kranen niet onnodig lopen. Bekijk hier waar onze tapkranen allemaal staan.

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt?

Goed en betrouwbaar drinkwater produceren in harmonie met de natuur. Dat is waar wij ons dagelijks voor inzetten. Ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op het water van Dunea. Maar hoe wordt drinkwater nou eigenlijk gemaakt?

Ontdek meer over uw drinkwater