Lentetelling Nationaal Park Hollandse Duinen zet teller op 4036 soorten.

Tijdens de Lentetelling op zaterdag 26 mei gingen op meerdere plekken in Nationaal Park Hollandse Duinen natuurliefhebbers op zoek naar bijzondere flora en fauna. Gewapend met verrekijkers, loepjes, vangnetten en macro-camera’s waren meer dan 200 vrijwillige natuuronderzoekers op pad om zoveel mogelijk planten en dieren te tellen. De Lentetelling is onderdeel van het 5000-soortenjaar, een initiatief van Dunea, Staatsbosbeheer en EIS kenniscentrum insecten.

Biodiversiteit

Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) behoort tot een van de rijkste natuurgebieden van Nederland. In het Nationaal Park Hollandse Duinen zijn een heleboel verschillende soorten planten en dieren te vinden. In 2018 wordt extra aandacht geschonken aan de biodiversiteit van het gebied. Samen met honderden vrijwilligers worden al deze verschillende soorten in het gehele gebied geïnventariseerd. De verzamelde gegevens zijn van onschatbare waarde en worden gebruikt voor natuurbeheer en onderzoek. Het 5000-soortenjaar grijpen de verschillende natuurorganisaties dan ook aan om het belang van vrijwilligerswerk te benadrukken.

Slakkenhuisbij en steenrode orchis

De Lentetelling heeft veel mooie soorten opgeleverd. Zo vond bijenonderzoeker en biologiestudente Lisette van Kolfschoten de zeldzame gouden slakkenhuisbij: “Een prachtige vondst! En vrij zeldzaam in het duingebied. Deze wilde bij heeft een bijzondere levensstijl, hij maakt namelijk zijn nestje in een verlaten slakkenhuis.” De fotogenieke boomkikker werd ook gespot tijdens de Lentetelling; met zijn opvallende verschijning een geliefde soort bij natuurliefhebbers. Ook de steenrode orchis behoort tot de topsoorten van de Lentetelling.

Wedstrijd: raad het totaal aantal soorten

Na de grootse Lentetelling staat de teller nu op 4036 soorten. Projectleider Hans Lucas is zeer tevreden met het resultaat: “het 5000-soortenjaar is zo’n daverend succes dat we waarschijnlijk binnenkort de 5000ste soort al vinden. De organisatie is zo trots op dit resultaat, dat we een wedstrijd uitschrijven. Iedereen kan via onze website raden hoeveel waarnemingen we in totaal in 2018 gaan doen.

Als deelnemer aan de prijsvraag maak je kans op een exclusieve “grote vijf safari” Noordwijk. Tijdens deze bijzondere excursie ga je samen met de boswachter van Staatsbosbeheer mee speuren naar reeën. Na een maaltijd met huisgemaakte soep, breekbrood met kaas en vlees stap je in de Landrovers en rijd je door boswachterij Noordwijk. Onderweg stop je een aantal keer en vertelt de boswachter je alles over het leven van de ree en hoe je kunt zien of er reeën in de buurt zijn. De Landrovers rijden bijna nooit in dit terrein dat normaal alleen met een gids toegankelijk is. Grote kans dat je ook damherten en vossen tegenkomt. Na afloop ontvang je het Grote Vijf paspoort en een dierenpin van de ree.

De komende maanden worden nog volop activiteiten georganiseerd voor de startende en gevorderde natuuronderzoekers. Kijk op 5000-soortenjaar.nl voor de complete agenda en een overzicht van alle bijzondere vondsten.