Kookadvies

Veelgestelde vragen

Wat is een kookadvies?

Een kookadvies is het advies om water dat u gebruikt voor consumptie (drinken, koffie zetten, koken) vóór gebruik 3 minuten te koken. Na 3 minuten zijn alle eventueel aanwezige schadelijke bacteriën en virussen zeker gedood en kan het water veilig worden gedronken. Dit geldt ook voor risicogroepen: zwangere vrouwen, baby's, ouderen en mensen met verminderde weerstand.

Hoe weet ik of er een kookadvies geldt?

Als er voor u een kookadvies geldt, ontvangt u van ons bericht in de brievenbus. Daarnaast kunnen wij ook andere kanalen inzetten, zoals onze website en Twitter.

Waarom een kookadvies?

Dunea geeft een kookadvies wanneer het de drinkwaterkwaliteit niet volledig kan garanderen. Bijvoorbeeld wanneer er door lekkage of geplande werkzaamheden een leiding open is geweest, zonder dat er een krachtige straal water uitkwam. Omdat er dan een kleine kans bestaat dat er vuil in de leiding is gekomen, nemen we drinkwatermonsters ter controle. We geven dan in bepaalde gevallen uit voorzorg een kookadvies, totdat de resultaten van het monster bekend zijn en we hebben vastgesteld dat het water aan de eisen voldoet.

Hoe kook ik water 3 minuten? Kan ik een waterkoker gebruiken?

Een waterkoker houdt het water meestal niet 3 minuten aan de kook. Wij adviseren u een fluitketel of een pan te gebruiken (bij voorkeur niet gemaakt van aluminium vanwege metaalafgifte aan het water) en het water daarin te koken.

Waar geldt het kookadvies?

Het kookadvies geldt alleen daar waar het is afgegeven. Dat kan heel plaatselijk zijn, bijvoorbeeld aan 1 of 2 straten of slechts bij enkele adressen. Het kan dus voorkomen dat het kookadvies wel voor u geldt, maar niet voor de buren, of juist andersom. Waar ons leidingnet fijn is van structuur, hoeven we maar een klein deel af te sluiten in geval van onderhoud of leidingbreuk.

Wat is verlengd kookadvies?

Dunea geeft een kookadvies van 4 dagen wanneer het de drinkwaterkwaliteit niet volledig kan garanderen. Een kookadvies is het advies om water dat u gebruikt voor consumptie (drinken, koffie zetten, koken) vóór gebruik 3 minuten te koken. Het kan zijn dat bij nader onderzoek blijkt dat na de eerste 4 dagen het water nog niet betrouwbaar is. Dan geven wij verlengd kookadvies. U ontvangt van ons een bericht zodra het drinkwater weer betrouwbaar is. 

Kan ik het water uit mijn Quooker nu direct voor consumptie gebruiken?

Ja, het water in een Quooker ‘kokend water kraan' wordt verhit tot 100° C en blijft minuten tot uren op die temperatuur. Schadelijke bacteriën zijn hier niet tegen bestand.

Kan ik de koffieautomaat gebruiken?

Nee, niet als de koffieautomaat direct aan het waterleidingnetwerk is gekoppeld en de koffieautomaat het water minder dan 3 minuten op kooktemperatuur houdt. Zie hiervoor de technische specificaties van uw koffieautomaat of raadpleeg uw leverancier.

Ja, wel als het een koffieautomaat met reservoir is, dat u vult met water dat al 3 minuten heeft gekookt.

Hoe lang duurt een kookadvies?

Als wij een kookadvies afgeven, dan geldt die voor 4 dagen. Na 4 dagen kunt u het water weer ongekookt drinken, tenzij u opnieuw bericht ontvangt (verlengd kookadvies).

Kunnen (huis)dieren ongekookt drinkwater drinken?

Nee. Bij het kookadvies maken wij geen onderscheid tussen mens en dier. Ook het water dat dieren consumeren eerst 3 minuten koken en laten afkoelen voordat u het voorzet. Dit geldt ook voor het water waarmee u het aquarium ververst.

Kan ik gewoon tanden poetsen bij een kookadvies?

Alleen met gekookt (afgekoeld) water.

Kan ik het water uit mijn boiler/geiser/combiketel nu direct gebruiken?

Nee, het water wordt niet voldoende heet en lang verwarmd.

Er is een kookadvies afgegeven en ik heb het water toch binnen gekregen. Wat nu?

Het kookadvies is uit voorzorg afgegeven. De kans is dan groot dat het water gewoon aan alle eisen voldoet. Heeft u sindsdien (buik)klachten? Dan adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts.

Ik ben tandarts/mondhygiëniste en ontving een kookadvies. Wat moet ik doen?

Ook het water dat u gebruikt bij behandelingen, adviseren wij u 3 minuten te koken en te laten afkoelen voordat u het gebruikt.

Moet ik na het kookadvies de kraan laten doorstromen voor gebruik?

Wij adviseren u na beëindiging van de werkzaamheden en wanneer u kranen een aantal dagen niet heeft gebruikt, een minuut te laten doorstromen (grote panden 2 minuten). Zo ververst het water in de leidingen van uw huis en kunt u het bij elk tappunt drinken.

Geldt het kookadvies voor alle vormen van kraanwatergebruik?

Nee. Een kookadvies geldt alleen voor het kraanwater dat u consumeert, zoals ijsblokjes, aanmaaklimonade, groente wassen (en vervolgens ongekookt opeten), bereiden van voeding en tanden poetsen. U kunt het ongekookte kraanwater zonder problemen voor andere zaken gebruiken, zoals douchen, kleding wassen, tuin sproeien en toiletspoeling.

Ik heb een eigen bedrijf en ontving een kookadvies. Moet ik mijn medewerkers en klanten van gekookt water voorzien?

U bent verantwoordelijk voor het welzijn van uw medewerkers en klanten. Daarom adviseren wij u een kookadvies op te volgen voor de gezondheid van uw medewerkers en klanten.

Contact

Mocht uw vraag er niet tussen staan of niet helemaal beantwoord zijn, dan kunt u uw vraag ook aan ons stellen via het contactformulier.