Waterbesparing op basisscholen

Dunea heeft afgelopen maand elke basisschool in haar leveringsgebied toiletstickers aangeboden. De actie is bedoeld om gebruik van drinkwater voor het toilet te helpen beperken en de waarde van drinkwater uit de kraan onder de aandacht brengen in de klas.

Met drinkwater de wc doorspoelen. We doen het elke dag - wel zes keer per persoon. Dat kan minder, als je weet hoe. “Tijdens onze gastlessen over drinkwater bleek dat veel kinderen de kleine spoeling nog niet goed weten te vinden.” vertelt Karin van de Burgwal, programmamanager educatie. “Sommige kinderen drukken dan maar op beide, voor de zekerheid. Daarom zijn we begonnen met een knoppentraining, naast ons verhaal over hoe we drinkwater maken en de natuur beschermen.”

De waarde van water

Met gemiddeld 108 liter per persoon per dag gebruiken kinderen tot 15 jaar het minste water per persoon per dag in vergelijking tot andere leeftijdsgroepen. Dit loopt op met leeftijd en is daarnaast afhankelijk van gezinssamenstelling. Maar gezien de klimaatveranderingen, snelle bevolkingsgroei en de moeilijke beschikbaarheid van nieuwe waterbronnen, vindt Dunea het wel belangrijk dat kinderen de waarde van water uit de kraan goed leren kennen.

Aangeleerd gedrag

”Watergebruik is een gewoonte; een serie volledig geautomatiseerde handelingen waarbij we niet nadenken”, weet Nicole van Veldhoven, communicatieadviseur gedragsverandering. “Maar waar het voor de toiletspoeling veertig jaar geleden logisch was dat de kleine knop bij de kleine boodschap hoort, moet je dit nu aanleren. Het wordt je online en offline nu steeds vaker gemakkelijk gemaakt om de gewenste keuze te maken. Op het toilet is de gemakkelijkste keuze op de grote knop te drukken. Dat je juist de kleine knop het meeste moet bedienen, is niet zo logisch meer, totdat je er bewust van wordt gemaakt.”

50% korting

Een sticker op de knop voor de kleine spoeling is een eenvoudige reminder voor de juiste keuze. Van Veldhoven: “Onze toiletstickers geven zoveel mogelijk het achterliggende doel aan: je bespaart 50% drinkwater - allemaal water dat niet hoeft te worden gezuiverd en getransporteerd. Dat is dus goed voor het milieu én goedkoper. De toiletstickers voor kinderen zijn gekozen door kinderen; voor de jongsten zonder tekst en aantrekkelijk om op te drukken.”

Goed voorbeeld

Dunea heeft alle basisscholen in haar leveringsgebied toiletstickers aangeboden via een mailing met het verzoek drinkwatergebruik ook te bespreken in de klas. Zo kunnen scholen twee vliegen in één klap slaan: een extra lesje over duurzaamheid en in het gebouw het goede voorbeeld geven.