Einde webcamseizoen kerkuilen en slechtvalken: een terugblik

Jaarlijks zetten we tijdens het broedseizoen de webcams aan in de nestkasten in ons bezoekerscentrum De Tapuit en bovenin de watertoren in Scheveningen. Dit jaar vestigden zich daar een kerkuilen-koppeltje en een slechtvalken-paartje. Via onze live webcams hebben zij niet alleen hun dagelijkse leven én gezinsuitbreiding vanuit de nestkasten met ons gedeeld, maar ook de harten van duizenden mensen veroverd.

Lief en leed bij de kerkuilen

Waar de gezinsuitbreiding bij de kerkuilen zo voorspoedig begon met vier kuikentjes, nam het lot helaas een verdrietige wending toen vader kerkuil niet terugkeerde naar het nest. Vier jonge kerkuilen opvoeden en voorzien van genoeg muizen, is een zware taak voor een alleenstaande moederuil. Drie kuikentjes hebben het helaas niet overleefd. Desondanks heeft het vierde kuiken zich ontwikkeld tot een volwassen uil en hebben we wekenlang kunnen genieten tussen de liefdevolle band tussen de moederuil en haar dochter Tessa.
Kort nadat Tessa is uitgevlogen, heeft de moederuil een nieuwe partner gevonden, met wie zij nu samenwoont in de nestkast.

Succesvolle slechtvalkenkuikens

Bij de slechtvalken was het puur genieten dit seizoen; alle vier de kuikens van de slechtvalken hebben het uitstekend gedaan! Dankzij de overvloed aan prooien die door hun ouders werden gebracht, zijn deze kuikens (vier broertjes) uitgegroeid tot sterke, volwassen vogels.

Statistieken van 2023

Tijdens de periode van februari tot en met augustus heeft de online aanwezigheid van de vogels een hoop kijkers aangetrokken. De webcams die het leven van de slechtvalken volgden, werden gedurende deze periode 36.300 keer bekeken door in totaal 4.700 unieke kijkers. De kerkuilen waren zelfs nog populairder: gedurende dezelfde periode werden de kerkuilen maar liefst 48.400 keer bekeken via de webcams. Met 6.500 terugkerende unieke kijkers, laat dit zien dat niet alleen overdag, maar ook 's nachts, mensen gefascineerd waren door de activiteiten van deze uilensoort.

Einde van het seizoen

Nu het broedseizoen op z’n einde loopt, zijn de webcams offline gezet. We zien jullie graag weer terug aan het begin van het volgende broedseizoen!