Dunea wordt ‘vriend van’ Circulair West

Iedereen kan zich aanpassen aan de klimaatveranderingen: bijvoorbeeld door CO2-uitstoot te verminderen en door bewust en duurzaam watergebruik. In stichting Circulair West helpen bedrijven in West-Nederland elkaar met de klimaatdoelstellingen die zij zichzelf stellen. Dunea sluit zich per 1 juni aan.

Stichting Circulair West maakt zich sterk voor een economie die efficiënt omgaat met haar materiaalstromen, concurrerend is en duurzaam produceert binnen de natuurlijke grenzen van de aarde. Dat is goed voor de leefomgeving, de biodiversiteit én toekomstbestendige werkgelegenheid. Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea is al klimaatneutraal en werkt eraan om compensatie die hiervoor nog nodig is, terug te brengen. Het proces van centraal water ontharden, is dankzij innovatie met calciet al circulair. 

“Kennis bundelen en samen werken aan klimaatdoelen – in deze setting met veel midden- en kleinbedrijf - geeft inspiratie en synergie,” verklaart directeur Wim Drossaert. “Wij brengen kennis en ambitie op het gebied van water, techniek en rapportage, en we ontmoeten hier bijvoorbeeld bedrijven die stappen zetten in duurzame woningbouw. We kunnen elkaar en de regio helpen om het ook op lange termijn leefbaar te houden.” 

"Met Dunea verwelkomen we een échte waterspecialist in ons vriendennetwerk, wiens expertise meer dan welkom is,” reageert Leon van Ast, kwartiermaker Circulair West. “Droogte, vervuiling en een stijgend watergebruik door bevolkingsgroei, maakt de uitdagingen om West-Nederland van voldoende schoon (drink)water te voorzien steeds groter. We integreren daarom graag de expertise en ideeën van Dunea om drinkwater ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar te houden in onze icoonprojecten." 

Vrienden van Circulair West werken samen aan ‘icoonprojecten’, ontwikkelen kennis en passen die toe voor circulaire productieprocessen, -bedrijfsvoering, -producten en -diensten. De nadruk ligt daarbij op ketensamenwerking. Dunea ziet hier kansen. Drossaert: “Terwijl Nederland zich aanpast om zoet water beter vast te houden voor droge tijden, moeten woningen en bedrijven worden aangepast om in 2035 20% minder drinkwater te gebruiken. Zonder aangepast Bouwbesluit kun je alleen vooruit met wie wil. Deze club stroopt de mouwen op en gaat aan de slag. Daar houden wij van.”