Zeldzame bokkenorchis gezien in Meijendel

In Meijendel is de zeldzame Bokkenorchis ontdekt. De bloem dankt haar naam aan de onaangename lucht die ze verspreidt en die doet denken aan een bok.

De Bokkenorchis was nog niet eerder in Meijendel aangetroffen. "Deze Bokkenorchis komt vooral in Zuid-Europa voor en is in Nederland en België wettelijk beschermd. Het belangrijkste kenmerk is de lange en gedraaide onderlip van de bloemen. We hebben verschillende exemplaren gevonden, dat is dus wel heel bijzonder", vertelt duinwachter Jasper Wester, die de orchis ontdekte tijdens een surveillance.  

Toevalstreffer

De Bokkenorchis komt nu vaker voor in Nederland omdat het klimaat steeds warmer wordt. Ecoloog Harrie van der Hagen: "De meeste orchideeën zijn afhankelijk van een schimmel in de grond om te kunnen ontkiemen. Welke dat is, weten we niet en het verschilt mogelijk per soort. Dat deze zeldzame soort nu in Meijendel opduikt, is een enorme toevalstreffer en een geweldig fraaie vondst. Wij zijn er heel blij mee, net als de zandbijen en hommels die zorgen voor de bestuiving."

 

Bokkenorchis