Wedstrijd helpt ondernemers én duurzaam watergebruik

Waterbesparing in huis moet comfortabel zijn en zonder 'gedoe'. Nieuwe technieken maken dat mogelijk. Daarom zoeken Dunea, VPdelta, The Green Village en Arcadis ondernemers met oplossingen. Ben jij een ondernemer met een innovatie voor waterbesparing in huis? Doe dan mee met de 50-literhuis challenge. De winnaar kan zijn/haar innovatie een jaar lang gratis testen in de praktijk en krijgt professioneel advies.

Bewust en duurzaam watergebruik is sinds een aantal droge zomers op rij, een actueel thema. Ineens werd Nederland zich bewust van de waarde van water. Is er in lange droge tijden wel voldoende schoon zoet water voor een groeiende bevolking? Het voorkomen van vervuiling om meer bronnen voor drinkwater beschikbaar te hebben en de vraag naar water verminderen, zijn daarvoor de sleutel.

Bewust & duurzaam

Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Waterbedrijven kijken kritisch naar CO2-uitstoot. Daar is na hergebruik van reststoffen, zonnepanelen en een elektrisch wagenpark, het stimuleren van minder watergebruik een logische volgende stap. Kraanwater dat niet wordt gevraagd en afvalwater dat niet door het putje gaat, hoeft immers niet te worden gezuiverd. Dus door minder kraanwater te gebruiken, regenwater in te zetten en meer te hergebruiken, draag je bij aan een klimaatneutraal leven. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor watergebruik in woningen, maar ook voor bedrijven.

De 50-literhuis ondernemers-challenge

De Nederlands 50-literhuis coalitie bestaande uit drinkwaterbedrijf Dunea, adviesbureau Arcadis, fieldlab The Green Village en VPdelta innovatieprogramma voor klimaatadaptatie heeft een waterverbruik van 50 liter per persoon per dag als symbolisch doel gesteld om innovatie te stimuleren. Via de ondernemers-challenge wil de coalitie in contact komen met waterbesparende innovaties om zo de transitie naar een waterbewuste maatschappij te versnellen. Iedere ondernemer (zelfstandige, startup of mkb'er) met een product of dienst voor drinkwaterbesparing kan eraan meedoen.

Testen, ontwikkelen, verbeteren

De winnaar van de ondernemers-challenge mag zijn/haar innovatie een jaar lang gratis testen in één van de bewoonde woningen op The Green Village, ter waarde van € 50.000. Ook worden de drie beste concepten opgenomen in het portfolio van VPdelta. Deze partijen krijgen bovendien een jaar lang twee uur per maand consultancy met experts van de coalitiepartners.

Meer informatie en inschrijven

Ben jij een ondernemer met een innovatie voor waterbesparing in huis? Schrijf je dan in via www.thegreenvillage.org voor 15 oktober 2021. Voor meer informatie over het 50-literhuis bezoek je deze pagina.

50-literhuis challenge