Steeds meer olifantenpaden in onze duingebieden

Met de groei van het aantal recreanten, hebben wij het afgelopen jaar ook het aantal olifantenpaden in onze duingebieden zien toenemen. Het belopen van deze onofficiële paden brengt broedende dieren en onze waterwinning in gevaar.

Olifantenpaadjes zijn onofficiële paden die in de loop van de tijd worden gecreëerd door wandelaars en fietsers. Deze paden zijn zijwegen van de officiële paden en worden gebruikt om af te snijden of om een mooi punt beter te bekijken. Echter de paden gaan door een gebied waar onder andere vogels aan het broeden zijn en waar reeën rusten. Daarnaast maken wij met onze duinen het drinkwater van 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Wij willen dit gebied graag beschermen.

 

Recreanten wordt daarom gevraag om alleen de officiële paden te volgen en daar niet van af te wijken. De officiële paden staan op onze recreatiekaart en op een GPS-apparaat. Wij gaan de komende tijd meer tijdelijke bordjes plaatsen die aangeven dat je een olifantenpaden niet in mag en we gaan de olifantenpaden dichtzetten met duindoorns. Dit zijn prikkelstruiken waar niet graag doorheen wilt lopen. Ook komen er kleine afrasteringen, die het pad afsluiten. Op deze manier kunnen we allemaal blijven genieten van de mooie natuur.

 

Kaart met olifantenpaadjes

De rode lijntjes tussen de witte paden zijn de nieuwe olifantenpaden.