Schaatsen op duinplassen gevaarlijk en verboden

De duinen zien er met dit weer betoverend uit. Op onze duinplassen ontstaat momenteel zelfs een dun laagje ijs. Hoe verleidelijk het ook is om even op de plas te gaan staan of op te schaatsen, het is gevaarlijk en verboden.

Dunea maakt van dit duinwater lekker en betrouwbaar drinkwater voor circa 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Wij moeten de kwaliteit van dit water dus te allen tijde bewaken.

Voor de productie van drinkwater onttrekken wij water uit deze plassen om het op de productielocatie verder te zuiveren. Hierdoor varieert het peil van het water. Ook nu onder het ijs. Er ontstaat een verraderlijke luchtlaag die het ijs zwak maakt. Behalve dat we water onttrekken aan deze duinmeren, voegen we ook voorgezuiverd rivierwater toe. Hierdoor ontstaat stroming. Ook nu onder het ijs.

Hoe mooi het ijs er ook bij ligt en hoe groot de verleiding ook is, het is verboden om op deze infiltratieplassen of duinmeren te schaatsen. Duinwachters zijn in ons natuurgebied aanwezig. Als zij u treffen bij of op het ijs in de duinen, zullen zij u hierop attenderen en waarschuwen. Het is onbetrouwbaar, verraderlijk en bovenal er wordt van dit water drinkwater gemaakt. Niet doen dus!