Onderzoek naar brak grondwaterwinning op BNR Nieuwsradio

Dunea is in 2020 samen met partners een innovatief onderzoek naar brak grondwaterwinning en -zuivering gestart. Dinsdag 12 januari werd hier uitgebreid aandacht aan besteed op BNR Nieuwsradio in het programma BNR Techniektour.

BNR gaat in het programma BNR Techniektour op zoek naar antwoorden op de vraag: welke technieken gaan een toekomstig drinkwatertekort tegen? Wereldwijd is er een groot tekort aan schoon drinkwater en ook in Nederland neemt de vraag toe. Drinken we straks allemaal gezuiverd zeewater? En welke technieken komen daarbij kijken?

Voor deze aflevering reisde presentatrice Karlijn Meinders af naar Scheveningen, eerst ging zij in gesprek met het Scheveningse bedrijf Elemental Water Makers. Daarna kwam Gertjan Zwolsman, Strateeg bronnen bij Dunea en coördinator van de proef, uitgebreid aan het woord. Hij vertelde over het onderzoek naar de mogelijkheid om brak water uit de duinen als extra drinkwaterbron te gaan gebruiken. Het brakke water is minder zout dan zeewater, maar wel aanzienlijk zouter dan oppervlakte- en grondwater en zal dus ook gefilterd moeten worden. 

Het programma was dinsdag 12 januari om 15.00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio, en is terug te luisteren via deze link.

Meer weten over dit project? Lees dan het nieuwsbericht van juni 2020.