Duurzame warmte uit drinkwater voor nieuwbouw Binckhorst

Dunea Warmte & Koude gaat samen met de gemeente Den Haag verkennen welke opties er zijn voor aquathermie in de Haagse Binckhorst. Na het winkelcentrum in Leidschendam en het concept voor de nieuwbouwwijk op Valkenburg, is dit de derde concrete opdracht voor de jonge BV van Dunea.

Den Haag wil de komende jaren een duurzaam warmtenet realiseren langs de Trekvliet. Dunea Warmte & Koude gaat nu kijken of de aanwezige warmte uit het drinkwater op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier daarvoor ingezet kan worden. Wethouder Liesbeth van Tongeren is enthousiast over de samenwerking: “Dit is nu echt een idee waar ik enthousiast van word: duurzame warmte die er al is gebruiken om panden te verwarmen. Zo maken we samen Den Haag én de Binckhorst een stukje mooier en klaar voor de toekomst.”

Lokale bronnen en duurzame energie

In het gebied rond de Trekvliet in de Binckhorst komen veel nieuwe woningen. Om alle geplande nieuwbouw van duurzame warmte (en koude) te voorzien, wil de gemeente de aanwezige lokale bronnen voor warmte optimaal worden benut. Nieuwbouwwoningen hebben een lage(re) warmtevraag dan oudere minder goed geïsoleerde gebouwen en kunnen uit de voeten met een laag temperatuurnetwerk uit de drinkwaterberging van Dunea. Wim Drossaert, directeur Dunea: “Met onze dochter Dunea Warmte & Koude willen we onze infrastructuur zo slim mogelijk inzetten voor de warmtetransitie en een duurzame toekomst. Het is mooi dit samen met Den Haag te verkennen voor Binckhorst. Zo bundelen we kennis en ervaring met expertise van de gemeente, projectontwikkelaars en andere netbeheerders.”

infographic dunea den haag aquathermie
De infographic laat zien hoe aquathermie een rol zou kunnen spelen in Binckhorst

Warmte via drinkwaterberging

De drinkwaterberging in Binckhorst zorgt voor het drinkwater in het omliggende gebied. De vulmomenten van de berging gebruikt Dunea Warmte & Koude om warmte uit het water te winnen. Dit heet thermische energie uit drinkwater (TED) en is een vorm van aquathermie. Martin Matthijsse, directeur Dunea Warmte & Koude: “Wij geloven dat iedereen recht heeft op duurzame en betaalbare warmte en koude, zoals dat ook geldt voor drinkwater. Met de drinkwaterberging hebben we een duurzame bron voor warmte en koude in handen. Die bron willen we beschikbaar maken voor toekomstige bewoners. Zij kunnen straks fijn leven in een woning die verwarmd wordt door een duurzame, hernieuwbare warmtebron.” 

ondertekening binckhorst aquathermie warmte koude
Dunea Warmte & Koude en gemeente Den Haag gaan voor samenwerking in Binckhorst

Verkenningsperiode

Op basis van de overeenkomst onderzoeken Dunea Warmte & Koude en gemeente Den Haag de komende maanden onder meer hoe energie uit de waterberging ingezet kan worden, wat nodig is om het systeem in de beschikbare tijd te realiseren en welke voorwaarden vastgesteld dienen te worden. Na de verkenning worden eventuele vervolgstappen bepaald.

Meer informatie