Beste zangers van Nederland in Meijendel

De nachtegaal hoort bij de beste zangers van Nederland. Nergens in Nederland komen zoveel nachtegalen voor als in Meijendel. Om meer te leren over effecten van landschapsbeheer op de nachtegaal, doen we onderzoek naar de ontwikkeling van deze zangvogel.

Afgezien van zijn zangkwaliteiten is de nachtegaal een fraaie, maar onopvallende vogel. Nachtegalen houden van dichte struiken om zich in te verstoppen, het liefst met wat ruimte om rond te scharrelen en met brandnetels in de buurt om een nest in te bouwen. Meijendel heeft veel van dit soort struiken en is daarom ideaal voor de nachtegaal. Er leven wel 300 tot 400 broedpaartjes.

Het aantal nachtegalen is al tientallen jaren min of meer gelijk. Waarom dan toch onderzoek doen? Natuuronderzoeker Harrie van der Hagen: “Vaak wordt er onderzoek gedaan als de aantallen van een soort al laag zijn, maar feitelijk ben je dan al te laat. De nachtegaal is de iconische vogel van Meijendel. Als beheerder van het duinlandschap voelen we ons voor hem verantwoordelijk. Een andere grondbroeder, de fitis, is in de afgelopen tientallen jaren wel achteruit gegaan. We willen voorkomen dat het op termijn ook de nachtegaal zo vergaat.”

“Nu kunnen we goed onderzoek doen en proberen we te achterhalen wat bijvoorbeeld de effecten van begrazing op het aantal broedpaartjes in een deel van het gebied zijn: hebben ze voordeel van de begrazing of juist nadeel? Misschien komen we er op die manier achter dat we de nachtegaal kunnen helpen door een andere manier van werken.”

Onderzoek bij Vroege Vogels

Op zondag 20 juni besteedde Vroege Vogels er aandacht aan. Luister het item terug vanaf minuut 47.