Transportleiding op innovatieve wijze gerenoveerd

De ruwwatertransportleiding Berkheide van Dunea moest dringend worden gerenoveerd. Hij maakt een belangrijk onderdeel uit van het totale transportleidingstelsel tussen de bron, de Afgedamde Maas, en de duinen.

Wet- en regelgeving en Natura-2000 daagde de experts bij Dunea en de aannemers uit om een innovatieve techniek te ontwikkelen om de leiding te repareren. De gevolgen van niets doen zouden namelijk catastrofaal kunnen zijn.


Met de gekozen werkmethode blijft de leiding in de grond liggen. In de bestaande leiding wordt een glasvezelversterkte kunststofbuis getrokken. Deze wordt met lucht ‘opgeblazen’ en van binnenuit met Uv-licht behandeld. Daardoor wordt de kunststofbuis keihard en is de leiding weer gebruiksklaar. Voordeel van deze techniek is dat er weinig graafwerkzaamheden hoeven te worden uitgevoerd, waardoor de schade aan de natuur tot een minimum beperkt blijft. Door het gebruik van deze techniek was het mogelijk om binnen 3 weken een transportleiding met een doorsnee van 1200 mm over een lengte van 1100 meter weer toekomstbestendig te maken.

Dit project was een samenwerking tussen Dunea en aannemers G. Van der Ven en Kumpen NV.