Reddingsoperatie Rozenkransje in Meijendel

In Nationaal Park Hollandse Duinen is Dunea een project gestart om een bijzonder plantje te redden: het rozenkransje. Nog niet eerder begaf de drinkwaterleverancier en natuurbeheerder zich op het vlak van matchmaking.

Het Rozenkransje was tot 1850 een redelijk algemeen voorkomende soort op de zandgronden in Nederland. Daarna ging het bergafwaarts. Rond 1930 was het aantal locaties gehalveerd en rond 1970 was nog maar 10% over. Inmiddels zijn er nog zes locaties in Nederland, waarvan één in Meijendel.

De snelle achteruitgang wordt mede veroorzaakt door de bijzonderheid dat mannetjes- en vrouwtjes op gescheiden planten staan. Is een van de geslachten uitgestorven op een plek, dan sterft uiteindelijk de soort daar uit.

In Meijendel hadden we alleen nog mannen-rozenkransjes. Om deze plantjes voor uitsterven te behoeden, is besloten om onze mannen te kruisen met vrouwen van enkele andere standplaatsen in Nederland. De zaden uit deze kruisingen zijn in april uitgezaaid in de buurt van onze mannetjes. En nu maar hopen dat de zaden ontkiemen en voor nakomelingen gaan zorgen.

Dunea werkt in dit project samen met Gerard Oostermeijer en Sheila Luijten van Science4Nature. Rogier van Vugt van Hortus Leiden heeft onze mannen vermeerderd en ter beschikking gesteld voor dit experiment.

Rozenkransje Dunea

Foto: Gerard Oostermeijer en Sheila Luijten van Science4Nature aan de slag met de zaailingen van het rozenkransje (foto door Harrie van der Hagen).

5000-soortenjaar

Het behoud van biodiversiteit staat hoog op de agenda van Nationaal Park Hollandse Duinen. In 2018 organiseerden Dunea, Staatsbosbeheer en EIS kenniscentrum voor insecten een 5000-soortenjaar. Uiteindelijk telden wetenschappers en vrijwilligers bijna 7000 soorten. Hiermee werd zowel de waarde van de gebieden van Nationaal Park Hollandse Duinen als de eensgezindheid die samen te beschermen, in één keer bewezen.