Dunea vernieuwt expositie bezoekerscentrum

Dunea ontwikkelt een totaal nieuwe interactieve beleving voor haar bezoekerscentrum De Tapuit in het hart van Meijendel, Wassenaar. Omdat het nog even duurt voordat die gereed is, is nu een nieuwe frisse expositie geïnstalleerd over duin, water en Nationaal Park Hollandse Duinen.

De bestaande inrichting stamt alweer uit 2012 en heeft het einde van haar levensduur bereikt. Met de nieuwe inrichting wil Dunea de recreanten dusdanig activeren dat ze er een top natuurbeleving hebben en vervolgens buiten zelf op ontdekking gaan. Ook willen we bezoekers een handelingsperspectief meegeven om thuis aan de slag te gaan met natuur, bewust watergebruik en -besparing.

Voor de tussengelegen periode zijn er twee spelelementen ontwikkeld met doe-dingen en informatie over duin & water en één over Nationaal Park Hollandse Duinen. Zo maken bezoekers spelenderwijs kennis met duin en water en met het grotere gebied waar ook veel te leren, te bewegen en te beleven valt. 

Duurzaam hergebruik

Als de nieuwe inrichting van de Tapuit in 2021 gereed is, kunnen de  spelelementen worden hergebruikt,  bijvoorbeeld bij events. Het spelelement over Nationaal Park Hollandse Duinen gaat na volgend jaar op reis door het nationaal park, wellicht  op een locatie bij u in de buurt.

Dunea beheert de duingebieden Solleveld, Meijendel en Berkheide en de drie gebieden hebben nagenoeg dezelfde functies: we winnen er ons water, beheren de natuur en zorgen ervoor dat mensen er kunnen recreëren. Jaarlijks ontvangt Dunea 1 miljoen bezoekers in ons natuurgebied Meijendel. Waarvan ruim 130.000 de Tapuit binnenkomen. Het is een mooi vertrekpunt voor een wandel- of fietsroute door het natuurgebied.

Nationaal Park Hollandse Duinen is het samenwerkingsverband van natuurbeheerders tussen Hoek van Holland en Noordvoort, dat startte naar aanleiding van de succesvolle verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Dunea en haar partners willen met name de natuurwaarde van het gebied beter laten beleven, zodat meer mensen het goed zullen beschermen. Daarom investeren de partners onder meer in educatie en fysieke herkenning op verschillende locaties, zoals ‘toegangspoorten’ tot het prachtige park. Behalve in De Tapuit zal er ook één gaan verrijzen in de Koekamp naast het Malieveld in Den Haag.
 
 

waterelement 1 waterelement 2

natuurelement 1 natuurelement 2

element NPHD 1 element NPHD 2