Liefde wordt leven

Het is zover! Na 30 lange dagen broeden worden onze kerkuilen beloond met het eerste uilskuiken van het jaar. Vandaag 28 april, kroop, zo rond het middaguur, het eerste kuiken uit het ei. Het leven kan nu beginnen!

Dag beste kerkuil-volgers,

Het wachten was nog op goede beelden van het kuikenIn de hoek zagen we al wel een eierschaal liggen, die door ma na het uitkomen werd opgeruimd. Vader neemt zijn beschermende taak alvast erg serieus en blokkeerde ons de hele tijd het zicht op het kuiken. Maar we zagen wel al dat er meer aandacht was voor wat er onder de warme buik van ma kerkuil kruipt en beweegt. Spannend! En gelukkig konden we 2 uur later alsnog de eerste beelden van het uilen bemachtigen. 

Piepen

Al een paar dagen voor het uitkomt kun je de kuikens horen piepen. Door dit geluid te maken weten pa en ma kerkuil dat het ei uit zal komen. Net zoals bij ons is het voor de kerkuilen erg spannend. Komt het uilskuiken gezond ter wereldEn wat zal het geslacht zijnEen ding is zeker, muisjes zullen ze wel gaan eten.

Het uilskuiken moet hard werken om de eischaal te breken. Hij breekt de eischaal met een klein ei-tandje. Als het uilskuiken het eerste gaatje heeft gemaakt kan het nog wel uren duren voordat hij eruit komt. Mama kerkuil wil het uilskuiken nog weleens helpen door heel voorzichtig stukjes eischaal te verwijderen. Het is wel even schrikken als het uilskuiken eenmaal uit het ei is gekropen. Hij is namelijk voor een groot deel kaal, roze en blind. Er is nog een lange weg te gaan voordat hij op zijn prachtige ouders gaat lijken.

Als alles goed gaat zullen de komende dagen de andere eieren uitkomen met dezelfde tussenpozen als dat ze gelegd zijn. Daarna moeten de vele snaveltjes gevuld worden. Van papa wordt er verwacht dat hij deze periode nog meer prooi aanvoert. De komende tijd is er dan ook iets meer actie te zien op de nestcam en gaan we de uilskuikens zien veranderen en opgroeien. Daar hebben wij wel zin in!

Zijn jullie ook zo benieuwd naar het uit komen van de andere eieren? Blijf de nestcam dan volgen. In onze volgende blog zullen wij jullie vertellen over de metamorfose die uilskuikens ondergaan.

Tot snel en blijf veilig thuis!

Duinwachter Bart en natuurvoorlichter Niek