De liefde wordt beloond

De eerste eieren zijn inmiddels gelegd bij de kerkuilen in De Tapuit. Duinwachter Bart en natuurvoorlichter Niek nemen dagelijks een kijkje op de eieren te tellen.

Dag beste kerkuil-volgers!

In de afgelopen weken is in de nestkast de lente in volle gang. Zo heb je het liefdesspel tussen het mannetje en het vrouwtje kerkuil kunnen zien en zijn er eieren gelegd. Wist je dat het mannetje om tot dit punt te komen een hoop moeite heeft moeten doen?

Het is namelijk een riskante zaak, het verleiden van een vrouw! Als het vrouwtje namelijk toenadering zoekt tot het mannetje is ze erg dominant. Het balsgedrag eindigt vaak in een snavelgevecht waarbij het mannetje het zwaar te verduren krijgt. Wat kan het leven van een man soms zwaar zijn! Na nachten lang het wijfje verleiden met verse muizen is het eindelijk zover. Na meerdere weken krijgt hij eindelijk de beloning. Het eerste EI.

Hoeveel eieren komen er?

Het eerste ei van onze kerkuilen werd dit jaar gelegd op 27 maart. De kerkuil legt 4 tot 7 eieren. Vorig jaar heeft het kerkuilenkoppel 6 eieren gelegd. Wij zijn erg benieuwd hoeveel het er dit jaar zullen zijn. Jullie ook? Ik duinwachter Bart, hoop net als vorig jaar op 7 eieren. Zoals je kunt zien op de live-beelden heeft het vrouwtje nu al 5 eieren gelegd. Hopelijk komen er nog een paar bij.

Nadat het eerste ei gelegd is, duurt het 30 dagen voordat het eerste kale uilskuiken uit het ei kruipt. Het vrouwtje blijft gedurende deze 30 dagen op het nest voor het broeden en draaien van de eieren. Het mannetje zorgt natuurlijk voor genoeg prooien! De komende tijd is het mannetje vooral bezig met verwennen van het vrouwtje. Hoe meer prooien, hoe beter. Het vrouwtje heeft minimaal 4 tot 8 prooien per dag nodig en zal hierdoor in gewicht toenemen.

Zijn jullie ook benieuwd naar deze ontwikkelingen in de nestkast? Blijft de nestcam volgen op deze pagina.

Coronamaatregelen

Wij willen van de gelegenheid gebruik maken om jullie nog even infomeren over het volgende. Wij weten dat het heerlijk is om te genieten in de natuur, in deze toch wat vervelende tijden, maar wij verzoeken jullie toch om thuis te blijven. Stel je bezoek aan Meijendel, Solleveld of Berkheide uit en ga lekker kijken naar de mooie beelden van de nestcams.

Duinwachter Bart