Kerkuilen groeien als kool
Duinwachter Bart en natuurvoorlichter Niek bekeken weer de webcambeelden zij zagen dat de kerkuilen steeds groter groeien en er regelmatig nog maar 1 ouder te zien is. In deze blog vertellen ze waarom er geen reden voor paniek is.
Dag beste kerkuil-volgers!
Zoals jullie vast gezien hebben groeien de uilskuikens erg hard en passen niet meer onder moeders zachte donsveren. Zoals je kunt zien hebben de kuikens over het gehele lichaam donsveren gekregen. Op hun kopjes zie je al de kenmerkende hartjesvorm. Die metamorfose naar echte kerkuil gaat de komende wekendoor. Naast de gezichtssluier gaan ook de eerste staartpennen doorkomen. Nu beginnen ze voor het eerst een beetje op hun vader en moeder te lijken. Dat moet vast goed zijn voor de familieband.
Tot aan de derde week zorgde de moeder ervoor dat de prooien in kleine stukjes in de snaveltjes terecht kwamen, maar daarna moesten onze kuikens dat zelf doen. Dat scheelt de ouders een hoop tijd en leert de jongen zelfstandig eten. Op de nestcam is nu af en toe zo’n gulzig kuiken te zien, dat een aangevoerde muis met haar, huid en staart naar binnen schrokt. Die zelfstandigheid bij het eten geeft de moeder ook tijd om zelf weer te gaan jagen.
1 ouder
We zien de afgelopen dagen overdag telkens één ouder in de kast. Het kan zijn dan één van beide ouders het een beetje te druk vindt worden met die opgroeiende jongeren erbij en er de voorkeur wordt gegeven aan uitrusten op een andere plek. Vooralsnog hebben de jongeren genoeg te eten en groeien ze als kool. Op een goede nacht kunnen er wel 25 à 30 prooien binnengebracht worden. Er is voor de kerkuilen gelukkig dan ook voldoende te vangen in de buurt ons bezoekerscentrum De Tapuit.
Braakballen
In het algemeen eten onze kerkuilen het liefst muizen, maar er wil ook weleens een lekkere vogel of een rat tussen zitten. Dat weten we door de braakballen die je soms onder de nestkast vindt uit te pluizen. Een uil braakt net als andere roofvogels, meeuwen, kraaien en reigers braakballen uit. De braakballen bevatten onverteerbare resten van de prooidieren zoals botten, haren en veren. Handig voor de uil, die niet hoeft te kauwen, en handig voor onderzoekers die willen weten wat zo’n uil nou eet.
Ringen
In de komen weken zullen de uilskuikens nog flink doorgroeien. Binnen enkele weken gaan de kuikens geringd worden. Het ringen blijft altijd een bijzonder moment omdat je de kerkuilen van erg dichtbij kunt zien. Ook benieuwd naar het ringen? In onze volgende blog zullen wij verslagleggen van het ringen en alle informatie met jullie delen.
Tot snel en blijf gezond!
Duinwachter Bart en natuurvoorlichter Niek