Incidenten met loslopende honden

De afgelopen maanden hebben we meerdere incidenten gehad met loslopende honden. Daarbij zijn schapen en reeën aangevallen en gewond geraakt. In een aantal gevallen zijn deze dieren zelfs aan hun verwondingen overleden.

Als natuurbeheerder doen wij er alles aan om goed voor de duingebieden te zorgen. Waar mogelijk verwelkomen we recreanten die samen met de hond van de duinen genieten. Wel onder de voorwaarde dat de recreant de hond aan de lijn houdtDit staat ook duidelijk aangegeven op de borden in het gebied. 

 

Waarom honden aan de lijn?

Loslopende honden veroorzaken schade aan de natuur: ze verstoren broedvogels en andere dieren. De honden laten het geurspoor van een roofdier achter, en de vaste duinbewoners schrikken van dat geurspoor. Soms gaan honden ook tot de aanval over. In het duin hebben we schapen die ons helpen in het natuurbeheer weg moeten halen, omdat we hier zo veel last hebben van loslopende honden die de schapen aanvallen. En afgelopen week is er een ree overleden aan verwondingen die door een loslopende hond waren toegebracht. Vaak komen deze honden de duinen in vanaf het strand, dat losloopgebied is. 

 

Om schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen, vragen we hondenbezitters met klem om hun hond in de duinen aangelijnd te houden. Zo kan iedereen van de natuur genieten, zonder de dieren te verstoren.

 

Toegangsvoorwaarden

Bij de ingang van onze duingebieden vindt u borden met onze toegangsvoorwaarden. Die zijn niet voor elk gebied hetzelfde: sommige gebieden worden extra beschermd omdat de natuur daar extra kwetsbaar is. Hier vindt u meer informatie over onze toegangsvoorwaarden.