Het rijke verleden van Nationaal Park Hollandse Duinen

De duinen die Dunea beheert, liggen in Nationaal Park Hollandse Duinen. Een gebied met een rijke historie. Hier knokten de Romeinen zich tweeduizend jaar geleden door Europa en liep de noordelijke grens van hun rijk dwars door het gebied. De watertorens markeren het einde van oude epidemieën en de bunkers de donkere dagen van bezetting.

In den beginne

Nationaal Park Hollandse Duinen is de brede kuststrook van Hoek van Holland tot aan Hillegom. Het begint in zee en loopt tot aan de laatste landinwaarts gelegen strandwal. Het is één landschap met alles erop en eraan: dorpen, steden, duinen, landgoederen, bollenvelden, het kassenlandschap. Hier wonen, werken en recreëren mensen. De geschiedenis van het gebied gaat vijfduizend jaar terug. Toen begon de zeespiegel te stijgen en vormden zich de duinen tegen het veen in het achterland.

Romeinen, boeren en soldaten

Veel van die geschiedenis kun je vandaag de dag nog zien, zoals de voormalige limes (grenspaden) van het grote Romeinse Rijk. Of de restanten van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Andere zichtbare sporen uit het verleden zijn de historische stadskernen, de polders met molens en gemalen, de trekvaarten en de markante watertorens, die het begin markeren van veilig drinkwater voor de regio.

Vluchten voor stank

Vroeger komt ook tot leven in de landgoederenzone. Dit is de groene zone tussen Leiden en Den Haag. Hier vind je historische kastelen en buitenplaatsen die rijke handelaren en notabelen schiepen om de stank en het lawaai van steden te ontvluchten. En om te pronken met hun bezit natuurlijk. Elk landgoed heeft zijn eigen verhaal. Over de oorlog, brand, de Gouden Eeuw, een pittige tante en netelige familiekwesties.

Het begin van ontdekken

Naast interessante natuurweetjes, vertellen we ook graag de verhalen die horen bij het gebruik van het landschap. Je vindt de verhalen op de website en straks ook bij de nieuwe Parkpoorten. Een Parkpoort is een entree tot Nationaal Park Hollandse Duinen. Een plek die goed te bereiken is met fiets, auto en openbaar vervoer. En van waaruit je het park kunt ontdekken. Elke poort heeft een informatiepunt waar verhalen over Hollandse Duinen worden verteld, toegespitst op de omgeving van de betreffende poort.

Parkpoort Meijendel

Een van de Parkpoorten komt in Meijendel. Een fysieke plek en digitale omgeving waar je kunt binnenlopen en je van alles over de geschiedenis, de natuur en recreëren in Den Haag en naaste omgeving te weten komt. De kennis en verhalen die je zo opdoet, dragen bij aan een nog betere beleving van Nationaal Park Hollandse Duinen. Dat wordt nog meer genieten van recreëren.