Doorspoeladvies voor verlaten panden

Nu gebouwen minder worden gebruikt, is uw onderhoud op de drinkwaterinstallatie extra belangrijk. Want kraanwater dat langere tijd stilstaat, is bij stijgende omgevingstemperaturen gevoelig voor legionella.

Kraanwater in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels wordt als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment (bijna) niet gebruikt. Bij een temperatuur tussen de 25 en 55 graden zijn de condities optimaal voor legionellagroei in de drinkwater- en blusinstallatie. Verneveling van dat water kan bij inademing gevaarlijk zijn voor de gezondheid en de veteranenziekte veroorzaken.

Drinkwaterbedrijven adviseren gebouwbeheerders daarom hun legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren. Ook aan bedrijven zonder (verplicht) legionellapreventieplan adviseren wij de leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen.

Meer informatie over legionellapreventie? Bezoek de website van de ILT.

Doorspoeladvies

Water is een beperkt houdbaar product dat u het beste vers consumeert. Stilstand kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Daarom is het verstandig bij terugkeer de leidingen even door te spoelen. Dit bereikt u door alle koud- en warmwaterkranen even te openen. Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Vang het water op en geef het bijvoorbeeld aan de plantjes of gebruik het voor klusjes in huis. Daarna is het water weer lekker koel en zeer geschikt voor consumptie.

Hoe lang doorspoelen?

Voor een woning is een minuut doorspoelen voldoende. Organisaties met grotere waterinstallaties (langere leidingen) adviseren wij elk tappunt twee minuten door te spoelen. Brandslanghaspels kunt u daarbij overslaan.