Werken in de duinen - Berkheide

Dunning Ganzenhoekbos. 32 hectare bos heeft onderhoud nodig om vitaal te blijven en om bezoekers te laten genieten.

Staatsbosbeheer en Dunea laten begin 2019 dunning uitvoeren in het Ganzenhoekbos in Wassenaar. Het bos is 32 hectare groot en heeft onderhoud nodig om vitaal te blijven en om bezoekers nu en in de toekomst te kunnen laten genieten van dit bijzondere bos.

Het Ganzenhoekbos bestaat goeddeels uit dennen, aangeplant in de dertiger jaren als werkgelegenheidsproject. Voor velen heeft het bos emotionele waarde. Het is een fijne plek om te wandelen, maar de beleving wordt minder. De gelijktijdige en dichte aanplant zorgt er namelijk voor dat er bijna geen ondergroei is. Nieuwe bomen krijgen daardoor geen kans en het risico op schade aan het bos, wordt steeds groter. Door selectief een aantal dennen te kappen, worden de dennen die blijven, sterker, mooier en gaan ze langer mee. De natuur kan na de werkzaamheden zelf werken aan een gezondere leeftijdsopbouw van bomen en biodiversiteit.

Staatsbosbeheer beheert 26 hectare van het bos en laat het project uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer. Dunea beheert zes hectare en lift mee op dit verbeterproject. Op de 320.000 vierkante meter die het bod groot is, zijn 2100 bomen geselecteerd voor de kap, waarvan 300 op het terrein van Dunea. Ook betrokkenen uit de omgeving staan achter de huidige aanpak. De werkzaamheden starten naar 21 januari.

Wat merkt u er van

Parkeerplaats afgesloten van 4 februari tot en met 15 maart.
Vanaf 4 februari zullen uitrijcombinaties het hout naar de parkeerplaats (tegenover Duinoord) aan de Wassenaarseslag brengen. De parkeerplaats zal daardoor van 4 februari tot en 15 maart afgesloten zijn voor bezoekers. Bezoekers kunnen het beste parkeren op parkeerplaats De Kuil of Zeelust.

Fietsers
Bij de uitrijden van het hout naar de parkeerplaats wordt het fietspad gepasseerd. Dit betekent dat fietsers rekening moeten houden met grote machines die het fietspad kruisen. Tevens kan er zand op het fietspad achterblijven. Het fietspad zal regelmatig worden geveegd om hinder zoveel mogelijk te beperken.

Ruiters
Grote machines gaan over het algemeen slecht samen met paarden. De ruiterpaden in het Ganzenhoekbos zullen daarom tijdelijk worden afgesloten. Vanuit Meijendel is het strand niet bereikbaar door het bos. Komende vanaf de Wassenaarseslag is gedurende het werk het altijd mogelijk om via de route ten noorden van de Wassenaarseslag, het strand te bereiken. Ruiters kunnen gebruik maken van de strandslag ter hoogte van Paviljoen de Duinen.

Ruiters zullen dan wel de werkroute van de uitrijcombinaties kruisen en moeten hier dus goed rekening mee houden. Staatsbosbeheer doet haar best om de ruiterroutes zo kort mogelijk af te sluiten.

Uitnodiging boswerkdag

Wie de grote machines eens van dichtbij aan het werk wil zien of meer wil weten over hoe het bos beheerd wordt, kan komen kijken op vrijdagmiddag 1 februari tussen 14.00u 16.00u en zaterdagochtend 2 februari tussen 09.00u tot 11.00u naar de Boswerkdag van Staatsbosbeheer. De wandeling voert langs plekken waar je kunt zien hoe vroeger (met paarden) en nu wordt gewerkt aan een gezond duinbos. Aan het eind van de wandeling wacht de deelnemers een heerlijke mok chocolademelk. Kortom, een leerzame wandeling over hoe er wordt gewerkt aan het behoud van een prachtig duinbos; het Ganzenhoekbos.