Nestcams: een kijkje achter de schermen

Met nog 1 week te gaan, was het best een spannende zet gisteravond: de camera in de nestkast van onze kerkuilen vervangen. Wel een noodzakelijke stap, want de oude camera was echt aan vervanging toe.

Bovenin De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, in Meijendel zit een nestkast. Daarin wonen de kerkuilen. Elk jaar volgen wij tijdens het broedseizoen 24uur per dag op deze website hun leven. Dit doen we met één camera in de nestkast en één aan de buitenkant. Zo kunnen we goed in de gaten houden wat er in de kast en wat er buiten gebeurt. Maar omdat de nestkast uit twee delen bestaat kunnen we één deel helaas niet goed laten zien. Een camera ophangen in dat ‘voorportaal’ is voor nu helaas niet mogelijk, maar we gaan dit seizoen proberen met een bredere lens toch een groter gedeelte van de kast te laten zien. Natuurlijk blijft het voor de uilen nog steeds mogelijk om zich te verschuilen onder de camera. 

Nieuwe en oude camera kerkuil

Links de nieuwe camera, rechts de oude

Nachtdieren

Voor het vervangen van de camera was het even wachten op de schemering. Kerkuilen zijn nachtdieren en gaan in de schemering op zoek naar eten. Het vervangen van de camera doen wij samen met twee echte natuurfilmers: Luc Enting en Henk Wanders. Zij zijn gespecialiseerd in het filmen van dieren in de vrije natuur, zo maakten zij onder andere de film WILD, bonte families op de VeluweHet zijn, net als wij, echte natuurliefhebbers en wij werken al jaren samen om tijdens het broedseizoen zowel de kerkuil als de torenvalk/slechtvalk in de watertoren in Scheveningen mooi in beeld te krijgen. 

5 maart live!

Op deze pagina zijn de kerkuilen vanaf 5 maart weer live te volgen. Houd daarnaast deze pagina ook in de gaten voor leuke kerkuil-activiteiten het gehele seizoen door!