Is de vogel al gevlogen?

Duinwachters Joeri en Bart bespreken het nieuws van de afgelopen weken. Van een overleden kerkuil, tot de eerste vliegoefeningen.

Beste Nestcam volgers,

De afgelopen week hebben wij een vervelende situatie in de nestkast zien afspelen. Het jongste kuiken kwam namelijk niet over het randje naar het voorportaal. Hierbij is het jongste uilskuiken komen te overlijden. Dit was een zeer pijnlijk en vervelend om op beeld te zien.

Vanuit ons gevoel hadden wij graag ingegrepen. Dit hebben wij niet gedaan, omdat ons standpunt is dat wij nooit zullen ingrijpen bij gebeurtenissen die zich in de nestkast afspelen. De natuurlijke selectie en de vroegtijdige dood van dit kleinste kuiken horen bij het uiteindelijke broedsucces van dit uilenpaar. Van de 6 jonge kerkuilen zijn er nu 4 over en die hebben hoogstwaarschijnlijk een betere start dan wanneer er nog 6 zouden zijn.

De oorzaak van het probleem zullen wij voor de komende seizoenen oplossen en de kennis meenemen voor in de toekomst. Hiermee leren wij van de gebeurtenissen die op de nestcam worden waargenomen.

Genoeg vervelend nieuws, tijd voor een leuk weetje. Waarom wordt de kerkuil eigenlijk kerkuil genoemd? De naam zegt het eigenlijk al. De naam kerkuil heeft hij mogelijk te danken aan het feit dat hij vroeger vaak in kerken broedden. Maar is dit nu eigenlijk nog wel waar? Kerkuilen broeden ook vaak in schuren. De kerkuil wordt daarom in Engeland ook wel de Barn Owl genoemd. In het Nederlands vertaald schuuruil. Misschien was dit wel een beter benaming geweest.

Hebben jullie het ook al waar genomen op de buitencamera van de nestcam? Marja, één van de trouwe volgers, heeft al een van de jonge kerkuilen zijn eerste vlucht zien maken. Op dit moment leren de jongen kerkuilen vliegen en zullen zij vaker buiten te zien zijn. Dus, goed de buitencamera in de gaten houden voordat de vogels zijn gevlogen!

 

Duinwachtelijke groeten,

Bart en Joeri