In vogelvlucht

Duinwachters Bart en Joeri hebben de lente in hun hoofd en vertellen in hun blog alles over de paartijd van verschillende dieren in het duin en natuurlijk de kerkuilen.

Hallo beste volgers van de nestcams. De lente laat zich de komende dagen weer zien, met een lekker zonnetje en hogere temperaturen. We zien in grote delen van Meijendel de Sleedoorn bloeien en is de paddentrek in volle gang. De padden trekken nadat zij ontwaken uit hun winterslaap naar een poel waar zij hun eieren afzetten. Weten jullie trouwens hoe je onderscheid kunt maken tussen padden en kikkerdril? Padden leggen geen dril maar langen snoeren met eieren. Kikkers daarentegen maken een klomp, soms wel zo groot als een vuist.  

Genoeg gesproken over de kikkers en padden, laten we het hebben over de kerkuilen. Wat kunnen wij de komende tijd allemaal verwachten?   

Als de kerkuilen voor het eerst hebben gepaard, duurt het ongeveer 6 weken voor het eerste ei wordt gelegd. In de aanloop naar deze 6 weken neemt het vrouwtje in activiteit af en in gewicht toe (net als bij de mens). Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid muizen die haar man voor haar weet te vangen. Als het vrouwtje begint met het leggen van eieren wordt er om de dag een wit eitje gelegd.

Gemiddeld bestaat een kerkuilen legsel uit vier tot zeven eieren, maar in jaren met een groot voedselaanbod kan dit wel oplopen tot twaalf eieren. Vorige jaar werden er vijf eieren in onze nestkast gelegd. Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje meteen met broeden. In de broedperiode komt het vrouwtje nauwelijks meer van het nest af. Het vrouwtje is in deze periode afhankelijk van het voedsel dat door haar mannetje wordt aangeboden. Na dertig dagen broeden komen de uilskuiken uit het ei gekropen. Nadat de jongen uit het ei zijn gekropen duurt het ongeveer twee maanden tot ze kunnen vliegen. De fase waarin kerkuilen jongen de ontwikkeling doorgaan van uilskuiken tot kerkuil vinden wij de mooiste fase.

Wat vinden jullie de leukste fase om op de webcam te zien? Laat het ons weten op het forum of laat een reactie achter op de Facebookpagina van De Tapuit, ons bezoekerscentrum. Wij zijn erg benieuwd!

Duinwachters Bart en Joeri

 

Benieuwd naar wat Joeri allemaal meemaakt in het duin? Volg hem op Instagram