Eikenprocessierups ook in Meijendel

De eikenprocessierups is ook gesignaleerd in Meijendel. De rupsen zijn te vinden in eikenbomen en hun brandharen kunnen flinke irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. Onze collega’s in het duin halen de nesten in eigen beheer weg. Wij geven graag meer informatie over de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Wat doet Dunea?

Wij hebben een lint gespannen om de bomen waar nesten inzitten. Zo weet u dat u onder die boom beter niet kan gaan picknicken. Loop ook niet onder de nesten door en raak de rupsen, nesten en bomen niet aan. Dit advies geldt ook voor de hond. 

Wij proberen de nesten zo snel mogelijk weg te halen/op te zuigen. Ook hebben wij feromeenvallen geplaatst om het aantal motten te monitoren. Feromeenvallen zijn vallen waarin een synthetische geurstof zit, feromeen. Vergelijkbaar met de wespenvallen. De geur van deze stof is de geur die de vrouwtjes van de motten normaal gesproken uitscheiden tijdens hun 'bruidsvluchten'. Via de grote antennes op hun kop kunnen de mannetjes van ver al deze geur opvangen. Bedwelmd van de liefde vliegen ze naar de val toe. Soms kruipt een mot in het bakje en kan er niet meer uit komen. Maar hierdoor hebben wij wel een indicatie hoeveel motten er actief zijn.

Bent u in Meijendel en heeft u een nest gezien en is er nog geen lint gespannen? Dan kunt u dit doorgeven bij De Tapuit, Meijendelseweg 40-42 of via bezoekerscentrum@dunea.nl of tel. 088 347 4849. Meer informatie over de eikenprocessierups