De uilskuikens zijn geringd!

Hallo beste volgers van de nestcam,
Misschien is het jullie al opgevallen dat de uilskuikens sinds kort een ring om hun poot door de kast heen zwalken?

Op woensdagavond 12 juni zijn de kerkuilen jongen namelijk geringd door een professionele vogelringer. We ringen de jongen aan het einde van de dag zodat de oude vogels kort daarna uit kunnen vliegen. 

Hier een leuk weetje vanuit de duinen! Langs de wegbermen in Meijendel staan op het moment langwerpige blauw/roze gekleurde bloemen. De bloemen zijn afkomstig van het slangenkruid. Slangenkruid dankt zijn naam aan de vorm van zijn zaden. De zaden van het slangenkruid lijken op de kop van de slang. Ook zou de wortel van het slangenkruid genezend helpen bij een slangenbeet in combinatie met het drinken van wijn. Genoeg over slangenkruid. Over naar de kerkuilen. In deze blog vertellen wij jullie over het ringen van de uilskuikens dat heeft plaatsgevonden.


Waarom ringen wij de vogels eigenlijk? De vogels worden geringd voor onderzoek in het kader van Broedvogel monitoring en in aanvulling op de Sovon vogeltelling. Hiermee dragen onze uilen bij aan onderzoek, waarmee beter zicht wordt verkregen op de populaties, kwaliteit en verspreiding van de uilen.

 

Uilskuiken na het ringen


Om even terug te komen op het openen van de kast. Die lucht die daar uit kwam… Dat was echt niet te harden! Wij, Bart en Joeri, keken elkaar aan en zijn blij dat wij niet in een kerkuilenkast zijn grootgebracht. De kast zat vol met uilenballen en stukjes muis. Gelukkig lijken de uilen er totaal geen last van de stank te hebben en zagen ze er gezond uit. Ook waren ze allemaal goed op gewicht. In de onderstaande tabel hebben wij per kuiken het gewicht en vleugellengte weergegeven.


Naam: Gewicht in gram: Vleugellengte in cm:
 Kuiken 1 350 gram 160 mm
Kuiken 2 320 gram 165 mm
Kuiken 3 300 gram 163 mm
Kuiken 4 330 gram 120 mm
Kuiken 5 290 gram 120 mm

Bovenstaande tabel geeft het gewicht en vleugellengte van de kuikens weer die zijn opgenomen tijdens het ringen. De vogels zijn geringd volgens de gedragscode van het Vogeltrekstation en Werkgroep Roofvogels Nederland, waarbij het welzijn van de vogels altijd voorop staat.

Tip: goed opletten de komende weken! De schattige donzige kerkuilen zullen een prachtige metamorfose ondergaan van donzige uilskuiken naar jongvolwassen kerkuil met prachtige veren.

Duinwachters Bart & Joeri