De een zijn dood, is de ander zijn brood

Duinwachters Bart en Joeri hebben deze keer minder leuk nieuws te melden over de kerkuilen. Maar ook dat is de natuur.

Hallo best volgers van de nestcams. De titel heeft een wrede lading, maar helaas is dit in de natuur vaak de werkelijkheid. De natuur is niet altijd even mooi als wij dat hopen. De dood van de ene tegenover het leven van de andere.

Voor de volgers die het verdrietige nieuws nog niet gehoord hebben. Afgelopen week is er een kerkuilenkuiken overleden. Wat gebeurt er met het kuiken als hij overlijdt? Het klinkt heel wreed, maar dan wordt hij of zij door zijn ouders gevoerd aan zijn broertjes en zusjes. Voor de 5 overgebleven kuikens betekend dit een volle buik en minder snaveltjes die gevoerd moeten worden. De kansen van de 5 jongen om een volwassen kerkuil te worden, zijn door de dood van het zesde kuiken vergroot.

Recht van de sterkste

Doordat de eieren met tussenpozen van 1 tot 2 dagen werden gelegd kwamen de kuikens niet tegelijk uit het ei. Dit heeft als gevolg dat de kuikens niet even groot en sterk zijn. De grootste en sterkste kuikens krijgen het meeste voedsel, omdat hij of zij de andere jongen wegdrukt en het meeste voedsel kan opeisen. Daarna komen pas de tweede, derde, vierde en het laatste (en kleinste) kuiken aan de beurt. Het komt niet vaak voor dat alle kuikens van een kerkuilennest worden groot gebracht. Vooral in jaren van weinig muizen overleven alleen de oudste kuikens het en verhongeren de jongste kuikens. De kuikens die verhongeren worden vaak opgegeten door de broertjes of zusjes. Dit hebben wij het afgelopen jaar ook gezien bij twee late kuikens.

Ander nieuws - Duincampus

Genoeg drama, nu vrolijk nieuws! Afgelopen week is de Duincampus in Meijendel officieel geopend! De Duincampus is een plek waar kinderen van 0 tot 99 jaar alles kunnen leren over duin en water. Kinderen kunnen hier  een diploma behalen door allerlei vragen en opdrachten uit te voeren. Spelenderwijs leren zij over de geschiedenis van het gebied, de waterwinning en de wonderen van de natuur. Ook schoolklassen zijn van harte welkom. Hoe leuk is het wel niet om in een van onze buitenleslokalen een biologie-of geschiedenisles te krijgen van de juf of meester? En heel belangrijk: de Duincampus is ook toegankelijk voor mindervaliden. Tot in de Duincampus!!


Met vriendelijke groet, Duinwachters Bart en Joeri

 

Benieuwd naar wat Joeri allemaal meemaakt in het duin of heb je vragen? Volg hem op Instagram