Het beeld gaat weer op zwart

Voor de laatste keer kropen onze duinwachters Joeri en Bart in de pen om het nestcamseizoen bij de kerkuilen samen te vatten.

Dag lieve nestcamvolgers! Dit is alweer de laatste blog van dit jaar en wat was het toch weer een mooi kerkuilenseizoen. Graag nemen wij je nog een keer mee langs de gebeurtenissen van dit seizoen.

Op 5 maart dit jaar kwam de nestcam van de kerkuilen weer online. Op de eerste beelden zagen wij zo nu en dan de toekomstige ouders van het latere kerkuilenfamilie in de kast rondscharrelen. Hierna duurde het niet veel langer meer voordat het eerste ei werd gelegd. Om precies te zijn, was dat 31 maart. Hierop volgenden nog vijf prachtige kerkuileieren. Na een succesvolle broedperiode van 30 dagen kwamen alle eieren uit. Papa kerkuil had zijn werk weer goed gedaan, maar het echte werk moest toen nog beginnen.

20 muizen

Het voeren van 6 snaveltjes is namelijk geen kattenpis! Gelukkig werd papa kerkuil ondersteund door mama kerkuil. Samen sleepten zij elke nacht opnieuw vers gevangen muizen de kast in. Op topavonden brachten zij wel meer dan 20 muizen in de kast. Wij vinden dit wel een oorkonde waard. Probeer maar eens 1 muis te vangen laat staan 20 muizen.

Naast de prachtige gebeurtenissen die wij op de nestcam voorbij zagen komen, hebben wij ook nare momenten gezien. Zoals de dood van het oudste en jongste kerkuilkuiken. Hoe gek het ook klinkt, door de dood van deze twee kuikens is de overlevingskans van de 4 overgebleven jongen vergroot.

Camera's op zwart

Voor zover wij en, jullie waarschijnlijk ook, hebben gezien zijn de overgebleven vier kerkuiljongen gezond de kast uitgevlogen. Zo nu en dan zie je de jonge kerkuilen nog even op de plank voor de kast zitten. Vaak roepend om voedsel of stoeiend met hun broertje of zusje om een verse muis. Dit gedrag is een teken dat het kerkuilenseizoen voor deze kast ten einde is. Maandag 12 augustus gaat daarom het beeld van de nestcams op zwart.

Achter de schermen blijven wij de gebeurtenissen in de kast nog nauwlettend in de gaten houden. Mocht er iets interessants gebeuren dan brengen wij jullie zekere op de hoogte.

Namens het kerkuilenteam (Arend, Ayla, Bart, Cees, Henk, Joeri, Luc, Marcel en Stéphanie) willen wij jullie graag bedanken voor het volgen van de beelden, het lezen van de blogs en het reageren op de gebeurtenissen.

Als jullie nog vragen, opmerkingen, tips en tops hebben voor dit of het komende seizoen dan horen wij dat heel graag. Stuur dan een mailtje naar torenvalk_kerkuil@dunea.nl.

Tot volgend jaar!
Bart en Joeri