Bijzondere reparatie in Den Haag

In de Hildebrandstraat in Den Haag heeft een unieke reparatie plaatsgevonden. Zonder een grote transportleiding uit de grond te halen, is met een nieuw soort koppeling een lekkage gedicht. En dat levert mooie beelden op.

De reparatie was noodzakelijk omdat er een lekkage was ontstaan tussen twee leidingdelen. Deze lekkage was helaas niet gemakkelijk te repareren. Het leidingmateriaal is van beton met een plaatstalenkern. De spie van de ene buis moet in de mof van de andere buis geschoven worden en de afdichting wordt gerealiseerd met een pakkingring. Om dit te realiseren moet normaal gesproken het hele leidingdeel uit de grond gehaald worden. In de Hildebrandstraat was dit echter niet mogelijk, dus moest er een andere oplossing komen. Die kwam in de vorm van de nieuwe type koppeling, die speciaal op maat gemaakt is in Italië. Het leidingdeel kon met deze methode in de grond blijven en de koppeling is om de lekkage gezet, als een soort ketel. Hierdoor was er veel minder overlast voor de omgeving.

"Deze nieuwe werkwijze is goed bevallen. De samenwerking met de leverancier is goed verlopen en we hebben het overlast voor de omgeving beperkt kunnen houden", vertelt Michel Helgers, deelprocesmanager uitvoering onderhouden leidingen bij Dunea. Of deze nieuwe koppeling ook in de toekomst gebruikt gaat worden? Helgers: "De koppeling is goed bevallen en eenvoudig te monteren in een relatief korte tijd. Dus zeker voor herhaling vatbaar, maar gelukkig komen dit soort lekkages maar heel weinig voor."