Tot volgend jaar slechtvalk óf torenvalk

We begonnen dit jaar met de livebeelden van de kerkuil en de torenvalk. En waar de kerkuil trots haar eerste eieren legde, ging het er bij de torenvalken iets fanatieker aan toe. Zij moesten om hun plekje vechten met de slechtvalken.

Ook dit jaar werden er regelmatig slechtvalken gezien rondom de watertoren. Voor de torenvalken misschien een beetje lastig, maar voor ons was het genieten. Sinds twee jaar heeft een van de slechtvalken zijn of haar jachtterrein op het Nettenboetveld, vlakbij de watertoren. Hier jaagt de slechtvalk op verdwaalde stadsduiven, meeuwen, kauwtjes en kraaien.

Begin april was het nog te vroeg om nu al conclusies te trekken over het lot van onze torenvalken en de slechtvalk, maar rond 17 april was eindelijk duidelijk wie de nestkast bij de watertoren in Scheveningen innam. De slechtvalk heeft de kast ingenomen en het eerste ei was al snel te bewonderen op de beelden. Een primeur voor deze kast!

Het eerste ei kondigde aan dat de tijd was gekomen om deze pagina om te vormen. Dit jaar besloten we om de slechtvalken te volgen. We waren verrast door deze wending. Het was best bijzonder dat de slechtvalk nu te volgen was via onze nestcam. De kast is eigenlijk niet geschikt voor de slechtvalk. De behuizing is erg krap. Daarom hoopte wij allen dat er niet te veel eieren gelegd zouden worden. Het werden er drie.

Een treurige wending

Het leek zo voorspoedig te gaan met de slechtvalken in de nestkast bij de watertoren. De eerste drie eieren waren een feit. Helaas blijkt de krappe flat toch net iets te krap. Rond 26 april landde het vrouwtje in de kast. Recht op een van de eieren. Het ei brak en het vrouwtje stond wat verbaast te kijken. Later sneuvelde er een tweede ei. Dankzij die ring van het vrouwtje weten we waar ze vandaan komt en hoe oud ze is. In 2016 is ze als nestjong geringd, in de buurt van ’s-Hertogenbosch. Gezien haar leeftijd, moet dit haar eerste nestpoging zijn.

Beide ouders hebben het derde ei alleen gelaten en ze zijn niet meer terug gekomen om het ei uit te broeden Natuurlijk vonden wij dit erg jammer maar dit hoort ook bij de natuur.

Nestkast

De torenvalken die oorspronkelijk in de nestkast in de watertoren zaten, laten zich nog regelmatig zien op de productielocatie. Zij hebben zelfs een nieuw nest ingenomen niet ver bij het oude vandaan. De kans dat de torenvalken nog terug komen in de watertoren is nihil. Daarom overwegen wij om de nestkast in de watertoren aan te passen zodat de slechtvalken hier volgend seizoen beter uit de voeten kunnen. Voor de torenvalken maken we een nestkast in een torentje vlakbij. We gaan de mogelijkheid om hier camera’s op te hangen, onderzoeken. Mogelijk zien we volgend jaar drie vogelsoorten op onze website. 

Dit zijn nog plannen en eerst moeten deze goed uitgewerkt worden voordat wij definitieve beslissingen kunnen nemen. Het is dus voor iedereen nog even spannend wie we volgend jaar weer en waar voor de nestcams zullen zien verschijnen.

Voor nu wil ik iedereen bedanken voor het kijken en het meeleven met de vogels en hopelijk tot volgend seizoen. De camera's gaan nu op zwart....