Flitsactie plastic jutten in Katwijk

Weer en wind konden schoolkinderen vandaag niet tegenhouden om in een uur tijd heel veel op te ruimen op het strand van Katwijk.

De flitsactie was georganiseerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland, gemeente Katwijk en drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea in samenwerking met plastic jutters en basisschool De Burcht uit Valkenburg.

Plastic afval is een groot probleem. Wereldwijd komen er jaarlijks vijftig tot honderd miljoen plastic flesjes terecht op straat, in de berm, in sloten en rivieren. De schatting is dat jaarlijks zo’n twintig miljoen kilo plastic belandt in de Noordzee. Ieder jaar neemt de plastic soep op de wereldzeeën toe met acht miljard kilo plastic. Als er niets gebeurt, is er straks meer plastic dan vis in de oceaan. Bovendien werkt dat drijvende plastic ook nog als een gigantische zonnereflector, wat het broeikaseffect niet ten goede komt. De vraag is hoe we dit probleem kunnen aanpakken.

Plastic jutten, goed voor planten, dieren en water

Niet alleen drijft er plastic vanuit Europese rivieren naar de Noordzee, ook blijft veel zwerfafval liggen in de duinen. “Daar duurt het vaak jaren, voordat het wordt afgebroken, als het wordt afgebroken”, weet Wim Drossaert, directeur van Dunea, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder van duingebieden tussen Monster en Katwijk. “De duinen zijn beschermd natuurgebied waar we drinkwater winnen en waar mensen kunnen genieten. Plastic is schadelijk voor planten, dieren en mensen.”

 

Innovatieve technieken

“Bij ons boezemgemaal in Katwijk vangen we jaarlijks zo’n 3.000 kilo zwerfafval af, voordat het water uit land in de zee terechtkomt” zegt hoogheemraad Waldo von Faber van Rijnland, “maar dat is lang niet genoeg. Daarom verdiepen we ons in innovatieve technieken die helpen voorkomen dat plastic via ons watersysteem richting de zee drijft.”

 

Schone kust

Wethouder Rien Nagtegaal: “Voor een schone kust moeten we de krachten bundelen. Door kinderen al op jonge leeftijd te betrekken bij het probleem van het zwerfafval en de noodzaak van een schone kust, stimuleert dat onze jonge generatie om na te denken over oplossingen in het voorkomen van zwerfafval. Samen zorgen we zo voor een schone en veilige kust.

 

Plogging

Iedereen kan bijdragen aan een beter milieu. Aan de kinderen ligt het niet, het werkt gewoon aanstekelijk om naar afval te speuren. De missie die de plastic jutters meegeven is duidelijk: “Pak plastic op van het strand, zodat het niet in zee of in de duinen belandt. Let op de kleine stukjes in het zand, en kijk vooral bij de vloedlijn en bij paviljoens.” Verder begint het goede werk bij het weggooien: doe dit op een plek waar plastic niet kan wegwaaien, of zorg voor recycling. Verder kun je letten op wat je koopt en op rondzwervend afval. Dat kun je oppakken en weggooien in een afvalbak. “Maak van afval opruimen een sport! Het kan tijdens het wandelen, maar ook als je aan het joggen bent, alleen of met vrienden. Plogging, oftewel plastic joggen, wordt steeds populairder.”

 

Meer informatie

Meer informatie over plastic afval is te vinden op de websites van de Plastic Soup Foundation en de Statiegeld Alliantie. Zelf meedoen met opruimacties? Raadpleeg www.grondstofjutters.nl.

 

Foto's en video

https://www.rijnland.net/actueel/nieuws/nieuws-2018/flitsactie-plastic-jutten-op-het-strand

Ruim 70 kilo