Missie geslaagd!

Op 30 september, een mooie nazomerdag lanceerde Dunea een gloednieuw evenement in Meijendel: de Expeditie Duin en Water. Een echt lek repareren, een masterclass waterzuivering en sporen zoeken in de duinen. Ruim 500 kinderen deden mee aan negen spannende missies en leerden zo wat er allemaal komt kijken bij kraanwater maken met de duinen.

Echte Duneanen vertelden trots over hun werk. En nog leuker, de kinderen gingen zelf aan de slag als monteur, onderzoeker en duinwachter.

De monteurs in de spé kregen te maken met het zoeken naar gereedschap en lekke leidingen. Soms spoot het water wel twee meter de lucht in!! Met hier en daar wat gespetter werd het lek gedicht en zorgden de jonge monteurs dat het water uit de kraan kwam. De kinderen reageerden enthousiast: "ik heb vandaag geleerd hoe het allemaal zit met het water en wat er allemaal gebeurt voordat het water uit de kraan komt.”

Onze junior duinwachters gingen op zoek naar echte diersporen! Daarnaast was er een wedstrijd waarbij je de echte duinwachters van Dunea kon verslaan met boogschieten. Opperste concentratie en conditie zijn namelijk heel belangrijk bij dit beroep.

Dunea monteurs aan het werk

Met witte laboratoriumjassen aan en brillen op stapten de jonge onderzoekers in de wereld van het waterlaboratorium. Hier werden waterdieren van héél dichtbij bekeken en ontdekten de jonge onderzoekers hoe belangrijk deze dieren zijn voor de waterkwaliteit. Met de masterclass waterzuivering leerde je hoe je vies water weer schoon kan maken. En als dorstlesser maakten de onderzoekers een lekkere kraanwatercocktail met fruit. Een reactie die wij veel hoorden: “Het is wel raar dat het water uit de duinen komt en dat het gewoon lekker smaakt.

Kind doet proefjes tijdens Expeditie duin en water

Waarom Dunea graag wil dat kinderen op expeditie gaan in Meijendel? Kinderen leren makkelijk nieuwe dingen en ze zijn nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Tijdens de expeditie ontdekken ze alles over het beroep van duinwachter, monteur en water- en natuuronderzoeker. Deze functies zijn heel belangrijk voor de duinen en voor de waterwinning. Door middel van het ontdekken van deze beroepen maken kinderen op een speelse manier kennis met ons werk. Zo worden kinderen échte duin- en waterexperts en zullen ze beter zorgen voor de natuur en dus ook het kraanwater.  Volgend jaar weer? Wat de junior Dunea medewerkers betreft: zeker weten!

Wij zeggen, missie(s) geslaagd! En tot volgend jaar!