Kabinet zet belastingverhoging op drinkwater door

De btw op kraanwater gaat van 6% naar 9%. Ondanks protest van de Nederlandse drinkwaterbedrijven tegen de verhoging van het btw-tarief op drinkwater, zet het kabinet deze btw-verhoging per 1 januari 2019 door. De Tweede Kamer heeft daar op 15 november mee ingestemd.

Vewin, de organisatie waarin de Nederlandse drinkwaterbedrijven verenigd zijn, deed eerder een dringend beroep op het kabinet om de btw-verhoging op drinkwater te compenseren met een verlaging van de Belasting op Leidingwater (BoL). Ook daaraan heeft het kabinet geen gehoor gegeven.

Consumenten betalen via hun waterrekening, naast hun drinkwaterverbruik, ook een aantal overheidsheffingen, waaronder Belasting op Leidingwater (BoL) en btw. De btw-verhoging naar 9% geldt dus niet alleen over het waterverbruik, maar ook over het vastrecht, vastrechttoeslag voor precario en belasting op leidingwater. De btw-verhoging zal voor een gemiddeld huishouden neerkomen op 8 euro per jaar.

“Geen schokkend bedrag voor de meeste huishoudens, maar het gaat ons natuurlijk om het principe en om de optelsom”, verklaart een teleurgestelde directeur Wim Drossaert. “Als drinkwaterbedrijf spannen wij ons continu in om de prijs van drinkwater, een eerste levensbehoefte, zo laag mogelijk te houden. Met deze btw-verhoging bestaat volgend jaar gemiddeld 32% van de waterrekening uit belastingen van landelijke en lokale overheden. Wij vinden dit niet passen bij een kabinet dat duurzaamheid en het stimuleren van een gezonde leefstijl hoog op de agenda heeft staan.”