Houd btw-tarief voor drinkwater op 6%

Vandaag protesteren alle Nederlandse waterbedrijven tegen de voorgenomen btw-verhoging op drinkwater: ‘De maat is vol’. Houd het btw-tarief voor drinkwater op 6%. Daarmee houden we kraanwater als eerste levensbehoefte betaalbaar voor iedereen. En stimuleren we een gezonde levensstijl!

Het kabinet is van plan om het lage btw-tarief van 6% naar 9% te verhogen. Hierdoor worden bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen duurder, maar ook drinkwater. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het huidige Belastingplan. De waterbedrijven willen dat het kabinet afziet van het verhogen van de btw op drinkwater.

Wim Drossaert, directeur Dunea: “Dagelijks produceren wij lekker en betrouwbaar drinkwater voor onze klanten tegen een redelijke prijs. Die prijs blijft, ook na de btw-verhoging, redelijk. Maar dat een duurzaam product als kraanwater, een eerste levensbehoefte, duurder wordt gemaakt vinden wij verkeerd. Het kabinet zegt duurzaamheid en een gezonde leefstijl te willen stimuleren. Wij zijn het daar volmondig mee eens. Mede daarom zijn wij teleurgesteld over het besluit om de btw op kraanwater te verhogen.”

Hoge belastingen op kraanwater

Op dit moment betalen klanten al 25% belasting over hun kraanwater. Als de plannen van het kabinet doorgaan, wordt dat bijna 30%. De waterbedrijven vinden dit onbegrijpelijk. Kraanwater als eerste levensbehoefte moet betaalbaar zijn en blijven voor iedereen. Daar passen lage belastingen bij.

Kraanwater duurder

Als de plannen van het kabinet doorgaan, wordt het kraanwater voor Nederlanders duurder. Per huishouden scheelt dat enkele euro’s per jaar. Maar alle Nederlanders samen gaan door de belastingverhoging €50 miljoen extra betalen aan belasting over hun kraanwater. Voor de waterbedrijven is het een principekwestie. Zij vinden dat kraanwater als eerste levensbehoefte zo min mogelijk belast hoort te worden. Op die manier zorgen we ervoor dat de gezonde dorstlesser voor alle Nederlanders goed beschikbaar blijft.

Prijs van flessenwater omlaag

Terwijl de prijs van kraanwater omhoog gaat door de btw-verhoging, wil het kabinet de prijs van flessenwater verlagen. Dit willen ze doen door de verbruiksbelasting op suikervrije producten – waaronder ook flessenwater - te laten vervallen. Ze willen hiermee de volksgezondheid stimuleren. De waterbedrijven juichen toe dat gezonde producten goedkoper worden, maar vinden het niet uit te leggen dat kraanwater ondertussen duurder wordt. Kraanwater is namelijk niet alleen ontzettend gezond, maar ook nog eens veel duurzamer dan water in plastic flessen.