H2O Technics wint Dunea & IF Technology-challenge
H2O Technics BV heeft de internationale innovatiewedstrijd gewonnen die Get in the Ring organiseerde voor IF Technology en drinkwaterbedrijf Dunea. De Nederlandse bedrijven zoeken een technische oplossing om water in woningen te kunnen opwarmen tot gebruikstemperatuur, zonder gezondheidsrisico’s.
Het bedrijf uit Wieringerwerf heeft een techniek ontwikkeld die volgens de jury het meeste kans maakt op succesvolle toepassing op een waterinstallatie van een woning of bedrijf.
33% van het kraanwater in huis wordt opgewarmd voor gebruik. Om legionella te voorkomen, staan boilers afgesteld op minimaal 60 graden Celsius. Het water wordt uiteindelijk gebruikt op veel lagere temperaturen. Zonde van de energie, vindt Dunea, drinkwaterbedrijf voor 1,3 miljoen consumenten in Zuid-Holland. Directeur Wim Drossaert: “De veiligheid van kraanwater is ons bedrijf met de paplepel ingegoten. Daar is intussen een duurzaamheidsambitie bij gekomen. We willen zelf energie besparen en duurzaam opwekken, maar ook anderen daarbij helpen als dat kan en logisch is. Watergebruik verduurzamen doe je vooral door het minder op te warmen voor gebruik. Als dat ook veilig kan, is dat winst voor de volksgezondheid, het milieu en de portemonnee van klanten.”
Eén stap tegelijk
Dunea vond een bondgenoot in IF Technology, een adviesbureau uit Arnhem dat al bijna 30 jaar duurzame warmte en koude oplossingen ontwikkelt. Barry Scholten, business developer energie en water: “Om gebouwen en processen te verduurzamen, werken wij aan praktische en effectieve oplossingen voor de transitie van fossiele naar duurzame energiebronnen. Onze technologieën zijn grotendeels afhankelijk van lage temperatuur verwarming en wij zien het verlagen van de tapwatertemperaturen als een mogelijkheid om sneller naar aardgas-loze oplossingen te komen. Deze challenge is een kleine eerste stap, maar kan grote gevolgen hebben voor hoe ons toekomstige energielandschap eruit gaat zien.”
Nauwkeurig schoon trillen
H2O Technics BV won de challenge met de relatief onbekende nanocavitatie-techniek; microscopische trillingen die eventueel aanwezige legionellabacteriën kan elimineren. “Echt een innovatie waar nog veel toepassingsmogelijkheden voor te ontdekken zijn", zo oordeelde de jury. Dat de installatie zeer onderhoudsarm is en weinig energie gebruikt, scoorde ook. De techniek wordt al gebruikt in aquacultuur en koi-vijvers.
Eerst de techniek, dan de regels
Get in the Ring organiseerde het event binnen het ’Scale Up-programma’, een Europees netwerk dat duurzame samenwerking tussen technische innovators en bedrijven tot stand wil brengen, om uitdagingen sneller te tackelen. De Tapwater challenge kreeg 60 reacties uit vele landen. Na een eerste selectie bleven er elf over die in Rotterdam mochten pitchen voor een multidisciplinaire jury. De oplossing zal verder worden verkend en worden uitgewerkt tot een pilot. Als diverse pilotstudies succesvol blijken, kan de energiebesparing worden gehaald nadat ook de wettelijke eis van verwarmen tot 60 graden is aangepast.