Voormalige drinkwaterproductielocatie teruggegeven aan de natuur

Voormalig pompstation Langeveld is op 30 maart 2017 officieel teruggegeven aan de natuur. Het gaat om het gebied dat ligt aan de rand van de Langervelderslag in Noordwijk en was een vroeger een waterwin-, productie- en distributiefaciliteit van gemeente Noordwijk dat door fusies eind 90-er jaren in bezit van Dunea kwam. Alle zaken die met de waterwinning te maken hebben, zoals waterwinputten en leidingen, zijn verwijderd. Zo krijgt de natuur weer vrij spel.

Op dit moment is het nog een kale bedoening. Na het broedseizoen beplanten we het gebied en kan de natuur zich verder ontwikkelen. Dunea heeft deze locatie niet nodig voor de waterwinning en vindt het belangrijk dat de techniek plaats maakt voor de natuur. Dit sluit naadloos aan bij ons initiatief om een nationaal park op te richten. Het gebied is dan ook onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Eind 2016 werd de Hollandse Duinen als één van de mooiste natuurgebieden van Nederland verkozen Daar zijn wij ongelooflijk trots op! Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) loopt van Hoek van Holland tot en met Noordwijk. Een heel speciaal en afwisselend gebied met strand, bossen, parken en landgoederen, en met de als Natura-2000 aangewezen duingebieden als groene ruggengraat. Met het Nationaal Park verbinden we de natuur met de steden en hun culturele activiteiten. De samenwerking met alle partijen en de aandacht rondom de verkiezing tot Mooiste Natuurgebied zorgen voor veel enthousiasme, ideeën en plannen.

Nieuw park met eeuwenoude verhalen

Het nieuwe park bevat eeuwenoude verhalen die de verbinding in een Nationaal Park logisch maken. Grote en kleine natuurgebieden, cultuurhistorische parels en recreatieve bestemmingen, er is zoveel te vinden en te doen. We gaan aan de slag om het gebied dit jaar herkenbaar en vindbaar te maken en we verbeteren de informatievoorziening over het gebied. Achter de schermen werken we vooral aan een goede samenwerking tussen alle 40 partners. Hoe maken we met elkaar het Nationaal Park? Hoe zorgen we voor een goede balans tussen rust en recreatie? Naar welk resultaat werken we toe? Het prijzengeld van de verkiezing zetten we in om al deze ontwikkelingen een flinke stap vooruit te brengen.

Meer informatie?

Meer informatie over het NPHD vindt u op www.nationaalparkhollandseduinen.nl. U kunt ons ook volgen op Facebook en Twitter.