Medicijnresten? Niet in het riool!

Heeft u medicijnen die over de datum zijn? Leeg oude flesjes niet in de gootsteen en gooi oude pillen niet in het toilet, maar breng ze terug naar de apotheek of naar de milieustraat!

Dat is de boodschap van waterschappen, gemeenten en drinkwaterbedrijven. Dat ingenomen medicijnen via het toilet bij de afvalwaterzuivering terecht komen en meestal onvermijdelijk. Maar overgebleven medicijnen door het toilet spoelen, daar is gemakkelijker iets aan te doen.

Houd het water gezond

De afvalwaterzuivering kan medicijnresten uit het rioolwater filteren, maar een deel komt alsnog in het oppervlaktewater terecht. En dat is slecht voor het milieu en het waterleven. Er kunnen verstoringen optreden en zelfs vissterfte. Daarnaast hebben drinkwaterbedrijven in toenemende mate last van medicijnresten in het oppervlaktewater. Zuiveren tot betrouwbaar drinkwater lukt wel, maar daar is steeds meer inspanning en techniek voor nodig. Eenvoudiger is om medicijnresten niet door het riool te spoelen, immers: wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit!

Weten wat nog meer niet in het riool mag? Kijk snel op www.nietinhetriool.nl.