Eerste certificaten nieuwe HELKO-methode

De nieuwe HELKO-methode moet voor Dunea dé standaard worden bij het vervangen van leidingen. Hiertoe worden aannemers opgeleid die in opdracht van Dunea werken. De eerste geslaagden ontvingen vandaag hun certificaat.

Dunea heeft een nieuwe methode ontwikkeld om leidingen sneller, goedkoper en met minder overlast te vervangen. Om met deze HELKO-methode te kunnen werken, hebben vier ploegen medewerkers van aannemer Voskuilen met succes een opleiding gevolgd. Ad de Waal Malefijt, divisiemanager Duin&Water van Dunea, reikte vanmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst de certificaten aan hen uit.

Aannemer Voskuilen is zeer enthousiast over de HELKO-methode en heeft inmiddels drie installaties aangeschaft om de methode in praktijk te brengen. Inmiddels zijn ook andere aannemers met de opleiding gestart, die is vormgegeven in samenwerking met Waterleidingen en bestaat uit een deel theorie, praktijkopdrachten en een eindexamen.

HELKO

De HELKO-techniek leidt tot minder kosten, snellere doorlooptijden en bovenal minder overlast voor de burger. Door een stevige ballon op te blazen in de leiding, hoeft het water voor andere aansluitingen op dezelfde leiding niet te worden onderbroken. Zo kunnen drinkwaterleidingen in kleinere delen worden vervangen en is de aanleg van een noodleiding niet nodig. De straat gaat korter open en aangesloten huishoudens komen maar één keer zonder water te zitten. Meer informatie staat op onze pagina innovatie