Bleizo: Rivierwatertransportleiding na drie maanden weer in gebruik

Bleizo bouwt een OV-vervoersknooppunt bovenop een rivierwaterleiding van Dunea. Hierdoor was Dunea genoodzaakt deze betonnen transportleiding te vervangen door een stalen leiding. De leiding was vanwege deze werkzaamheden bijna drie maanden uit bedrijf. Met extra maatregelen hebben wij de leveringszekerheid van drinkwater kunnen garanderen en is er geen schade aan de duinen toegebracht. Vandaag hebben we onze transportleiding weer in gebruik genomen.

Omdat de transportleiding maandenlang buiten gebruik was, halveerde de aanvoer van rivierwater naar de duinen. Directeur Wim Drossaert: “Nooit eerder in ons bestaan hebben we een van onze transportleidingen zo lang buiten gebruik moeten stellen. De impact op onze bedrijfsvoering was zeer groot als het gaat om leveringszekerheid en de natuur in de duinen. Dat maakt het niet alleen een groot, maar ook een spannend project. Daarnaast maakte het zeer krappe werkgebied tussen de A12 en het spoor dit project extra spannend. Het weer in gebruik nemen van de leiding is niet zo eenvoudig als het klinkt. De transportleiding moet weer onder druk worden gebracht en vervolgens moet getest worden of er geen lekkages in de nieuwe leiding zitten. Ik ben trots dat het project helemaal volgens planning is verlopen en dat de aanvoer naar de duinen nu weer op volle capaciteit is.”

Noodmaatregelen

Om de leveringszekerheid van drinkwater voor 1,3 miljoen mensen de afgelopen drie maanden te kunnen garanderen, waren noodmaatregelen nodig. Zoals een speciale koppeling met onze tweede transportleiding en een extra pomp in Bergambacht die tijdelijk meer water door de deze tweede transportleiding pompte. Ook voor de effecten op de natuur in de duinen was dat belangrijk. We moesten voorkomen dat door de tijdelijke afname in watertoevoer het water in de plassen in de duinen te veel zou zakken, met gevolgen voor planten en dieren. Dunea hield de periode van buitengebruikstelling dan ook graag zo kort mogelijk en dat is gelukt.

Procedures

Bleizo is een initiatief van Zoetermeer en Lansingerland in samenwerking met o.a. ProRail. Het OV-vervoersknooppunt moet in 2018 in gebruik zijn. De kosten voor de reconstructie van de rivierwatertransportleiding en de noodzakelijke, aanvullende maatregelen lopen in de miljoenen. Als het aan de projectorganisatie van Bleizo ligt, komen deze kosten volledig voor rekening van de drinkwaterklant. Dunea is een non-profit bedrijf en moet in het kader van de Drinkwaterwet alle kosten doorbelasten aan de klant. Drossaert: “In het belang van onze klanten zijn we daarom juridische procedures gestart. Natuurlijk hebben we meegewerkt aan dit maatschappelijke project, maar we vinden dat de rekening niet zomaar bij onze klanten mag worden gelegd.”