Capaciteit van de aansluiting

Het water dat een pand op piekmomenten nodig heeft, bepaalt wat Dunea 24 uur per dag moet kunnen leveren. Aan deze capaciteitsbehoefte hangt een vastrechttarief.

Omvang van de drinkwaterinstallatie, het aantal tappunten, eventuele brandblusvoorzieningen en ligging boven NAP zijn van invloed op de capaciteitsvraag. Ons leidingnet en de watermeter moeten geschikt zijn om bij de watermeter voldoende water en druk te kunnen leveren.

Bij Dunea heeft 96% van de klanten een aansluiting die 1500 liter per uur kan doorlaten. 3% heeft een capaciteit nodig van 2500 liter per uur of groter, bedrijven of grote woonhuizen. De resterende 1% zijn bedrijven met een nog grotere capaciteitsbehoefte, tot wel 250.000 liter per uur.

Wie bepaalt de capaciteit?
Een eigenaar van een pand is ook eigenaar van de drinkwaterinstallatie die erin zit. De installateur/bouwer of eerste eigenaar heeft ooit die capaciteit besteld. Op basis van deze vraag heeft Dunea (of een voorloper daarvan) de benodigde infra aangelegd. Dunea heeft geen inzicht in de opbouw van de installatie in een pand.

Kan ik naar een kleinere aansluiting?
Met een grotere capaciteit koop je zekerheid om (op alle tappunten tegelijk) over voldoende water te kunnen beschikken. Een watertechnisch installateur kan u adviseren wat specifiek voor uw pand en verbruikspatroon mogelijk en verstandig is. Met behulp van de beslisboom krijgt u een indicatie of uw installatie ook met een kleinere capaciteit zou toekunnen en of er reden is om een (erkend) installateur te raadplegen. Hij kan u adviseren of het verstandig is uw aansluiting te laten wijzigen. Installateurs in uw buurt vindt u gemakkelijk online (op postcode).

  • 1500 liter per uur is de kleinste aansluiting;
  • Als u huurder bent, raden wij u aan om de verkleining eerst met de eigenaar van het pand te overleggen;
  • Heeft u een capaciteit van 2500 of 3500 liter/uur vanwege brandhaspels, dan kan de brandweer u wellicht helpen met het zoeken naar alternatieven voor uw brandhaspels.

Beslisboom capaciteit