Mwanza drinkwaterbedrijf 2012 – 2016

Mwanza, ook wel "Rock City" genoemd vanwege de enorme rotspartijen in de stad, ligt in het uiterste noorden van Tanzania. Het is de één na grootste stad van Tanzania (zo'n 800.000 inwoners) en ligt aan de zuidelijke oever van Lake Victoria. Dunea deelt daar kennis en kunde met het drinkwaterbedrijf Mwauwasa en het waterschap Lake Victoria Basin Water Office. De samenwerking is in 2012 gestart en loopt t/m 2016.

Deze eeuw is door verschillende ontwikkelingsbanken en donoren veel geïnvesteerd in het drinkwater- en het rioleringssysteem in Mwanza (zo'n € 50 miljoen). Helaas bestaan die investeringen uitsluitend uit pijpen, staal en beton. Wat vaak mist is de investering in de kennis van mensen die het bedrijf moeten runnen. Gelukkig kunnen wij dit met een subsidie van de EU gedurende vijf jaar doen. Want door een goed gebruik van alle installaties, een goed beheer van de administratie, meer tevreden werknemers en een nette behandeling van de klanten zal het drinkwaterbedrijf van Mwanza beter en duurzamer kunnen functioneren.

Partners

In Nederland zijn het Hoogheemraadschap van Rijnland, Het Waterlaboratorium en AbvaKabo onze partners in het project. We willen met deze samenwerking het technische (is er iets kapot?) en administratieve (betaalt iedereen wel voor het watergebruik?) lekverlies verlagen van 50% naar 25%. Zowel Mwauwasa als Dunea kunnen de ervaring die we in Mwanza opdoen ook weer delen met andere waterbedrijven in Oost Afrika. En de waterschappen Rijnland en Lake Victoria werken tegelijkertijd aan een betere waterkwaliteit van het water in Lake Victoria, waaruit het drinkwater voor Mwanza wordt bereid.

Wat is er al bereikt?

Ondertussen is er al een watermeter werkplaats gebouwd en ingericht, is de klantadministratie doorgelicht, zijn trainingen in klantvriendelijkheid gegeven, en adviezen over het verbeteren van de waterzuivering. Ook is een onderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid van de klanten en van de medewerkers van Mwauwasa. We gaan door met al deze activiteiten en ook gaan we intensiever lekken opsporen, meer watermeters plaatsen en de softwaresystemen verbeteren.

Bereik vergroten

Andere drinkwaterbedrijven in Tanzania willen nu ook graag watermeters hebben van Mwauwasa. Daarom zijn we nu aan het kijken of Dunea en Mwauwasa samen structureel iets kunnen betekenen voor die waterbedrijven, waardoor we nog weer honderdduizenden mensen kunnen bereiken met drinkwater. Vanuit Nederland kunnen we nog jaren tweedehands watermeters die we zelf niet meer nodig hebben, naar Mwanza sturen voor hergebruik.