Watertoren van Scheveningen

Waarom staat de toren hier?

In de 19de  eeuw werd ontdekt dat verontreinigd drinkwater cholera en tyfus veroorzaakte. Om dat te voorkomen werden waterleidingsystemen ontwikkeld, waarmee natuurlijk gezuiverd water in schone gebieden zoals de duinen werd gewonnen.

Een stukje geschiedenis

Vanaf 1856 bouwde men ruim 260 drinkwatertorens. Nu zijn er daar nog ongeveer 175 van over, waarvan minder dan een kwart nog in gebruik is. De oudste, nog dienstdoende toren staat op onze productielocatie Scheveningen. De toren werd in 1874 gebouwd toen de Duinwaterleiding van 's-Gravenhage werd opgericht.

Functie

De watertorens moeten eventuele drukverschillen in het drinkwaternet opvangen. Als de stroom uitvalt en de pompen stil komen te staan, dan houdt de grote hoeveelheid water in de watertoren voor 1 a 2 minuten de druk op het leidingnet, totdat de noodstroomvoorziening op gang is gebracht.

Door het hoogteverschil tussen het water bovenin de toren en het water in de waterleidingen, wordt er op natuurlijke wijze druk gecreëerd, namelijk dankzij de zwaartekracht en het systeem van de ‘communicerende vaten'. Watertorens zijn om die reden altijd hoge bouwconstructies. Ver boven het omringende maaiveld.

Enkele  feiten op een rijtje:

  • Bouwjaar 1874
  • Opdrachtgever Duinwaterleiding van 's-Gravenhage
  • Ontwerper L.A. Brouwer
  • Hoogte 49 meter
  • Inhoud reservoir 1.000.000 liter (1000 m3)

Renovatie

  1. In 1990 is de kap helemaal gerenoveerd.
  2. In 1994/1995 is de buitenkant nog een keer gerestaureerd.

Torenvalk

Sinds de laatste restauratie in 1994/1995 nestelt er (bijna) jaarlijks een torenvalk hoog in de watertoren. Dit zijn de torenvalken met misschien wel het mooiste uitzicht van Nederland. Wist u dat u tijdens het broedseizoen live kunt meekijken in het nest? Meer weten over de Torenvalk? Lees verder op Torenvalk in Meijendel.

Monument

  • De watertoren staat op de monumentenlijst.