Verrassing!

Opeens ligt het daar. In een hoekje van onze nestkast. Een heus ei! Compleet onverwachts.

Eerlijk gezegd waren we aan het wachten totdat onze man wat meer muizen zou brengen naar zijn vrouwtje. Ook was de mening bij de Dunea-medewerkers dat deze man wel wat vaker zijn vrouwtje het hof mag maken. Want zeg nou zelf, een kerkuil-man die zo weinig paart en die liever een dutje doet? Dat moet beter kunnen!

Onze vrouw dacht daar duidelijk anders over. Gisteravond, 14 maart, rond 20.30 uur is het eerste ei waarschijnlijk gelegd. Wij zijn hier natuurlijk erg blij mee!
De eieren worden meestal om de andere dag gelegd. Gemiddeld leggen kerkuilen vier tot zeven eieren. Maar soms legt een vrouwtje er zelfs 10. Hoeveel eieren er komen, is afhankelijk van de hoeveelheid muizen. Bij veel muizen, legt een vrouwtje meer eieren. Kerkuilen zijn ook bijzonder omdat ze meerdere legsels per seizoen kunnen hebben. Soms zitten ze in december nóg op de eieren, of in januari ál.
Ons vrouwtje is aan de vroege kant voor ons webcamseizoen, maar niet extreem vroeg voor kerkuilen.

We moeten ons nu excuseren.
Onze ‘stiekeme legster’ krijgt het hopelijk niet voor elkaar om het tweede ei ongezien te leggen. Vanaf nu zitten wij écht aan de nestcam gekluisterd! 

Rebecca Wielink,
specialist educatie & social media