De Kikkervalleien in Meijendel - uniek natuurgebied éénmalig opengesteld op zondag 24 juni

Op zondag 24 juni stelt Dunea van 11.00 tot 15.00 uur de Kikkervalleien in Meijendel (Wassenaar) open voor het publiek. Dit 'Natura 2000' gebied is maar een maal per jaar toegankelijk voor publiek. Dunea wil op deze dag kennis delen over natuurherstel en mensen laten genieten van de rijke flora en fauna in de vochtige duinvalleien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat van alle groepen planten en dieren in Nederland, er 40 tot 70 procent in de duinen te vinden zijn. Terwijl de kustduinen slechts 1 procent van het Nederlandse grondoppervlak bestrijken!

Meijendel is een prachtig duingebied tussen Scheveningen en Wassenaar, beheert door Dunea Dunea & Water, en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Hier kun je heerlijk fietsen en urenlang wandelen. In Meijendel zijn ook veel gebieden die niet toegankelijk zijn voor publiek, omdat er kwetsbare planten- en diersoorten voorkomen of omdat hier drinkwater wordt gewonnen. De Kikkervalleien is een van deze gebieden, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek.

Ecoloog Harrie van der Hagen van Dunea licht toe: "In Meijendel, ingeklemd tussen strand en stad, gaan waterwinning en natuur hand-in-hand. Dunea meet een structureel herstel van de biodiversiteit. Mensen kunnen deze zondag zien hoe dat er in de praktijk uitziet. Zo zijn allerlei bijzondere planten en dieren terug van weggeweest door jarenlange investeringen in natuurherstelprojecten. Hier leven parnassia (een icoon van de duinvalleien), oeverkruid, verschillende orchideeën, de rugstreeppad en de boomkikker, kruisbladgentiaan en nog vele andere soorten."

Met eigen ogen

Op 24 juni kun je dit dynamische duingebied met eigen ogen bekijken en betreden. Via een brug over 'infiltratieplas 20' waar de duinen ons drinkwater zuiveren, loop je de valleien in. Via een tijdelijke wandelroute van 1,5 kilometer ontdek je een prachtig deel van Meijendel. De natuur heeft hier vrij spel en er leven hier veel bijzondere planten en dieren. Bekijk prachtige orchideeën, mooie vlinders en allerlei waterdieren. Ervaren excursieleiders vertellen de mooiste verhalen over duin en water. De route is grotendeels door mul zand en is daarom niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of mensen met kinderwagens. Ook is het gebied niet toegankelijk voor honden.

Routebeschrijving naar Open Dag Kikkervalleien

Vanaf De Tapuit, bezoekerscentrum  Dunea in Meijendel, loopt of fietst u richting het strand over de Golfzangweg. Op de kruising (met fietspad de Ganzenhoekweg) gaat u rechtsaf. Vanaf daar is het nog ongeveer 1,5 kilometer lopen/fietsen tot de entree van de Kikkervalleien. De entree is gemarkeerd met Dunea-vlaggen. De route naar de entree wordt vanaf het Watertorenplein, de vallei Meijendel en de Wassenaarse Slag aangegeven met borden.