Koolmees op bezoek

Er gebeurt van alles bij de kerkuilen voor de deur. Nu was het een koolmees die op bezoek kwam.

Wist je dat je een koolmees kunt herkennen aan de stropdas? Nee, niet of het een koolmees of een pimpelmees is, maar of het een vrouwtje of een mannetje is. Dát zie je aan de stropdas. De zwarte streep bij de man loopt over de hele borst en buik en wordt tussen de pootjes breder. Bij een vrouwtje blijft de streep smal en is ie wat onregelmatiger. Leuk, even een feitje tussendoor.

Maar hoe kom ik nou op de koolmees? Nou, het zijn heel nieuwsgierige vogels. Zo onderwierp er één de plank aan een intensieve inspectie. Mogelijk vond hij zelfs wat kriebelbeestjes in het scharnier. Of hij dronk wat water uit het plasje water dat was ontstaan. Het was in elk geval wel lief om te zien. Maar hij moest eens weten wie er achter de klep zit…

De kerkuilen zijn in hun nestkast druk bezig met het legsel. Door de koude periode leek het erop dat ze het bij drie eieren zou laten. Maar dit vrouwtje blijft ons verrassen. Na een tussenstop van tien dagen, is er tot onze vreugde en verbazing een eitje bijgekomen. Misschien komt het wel door dat bezoek van die koolmees. Als de lunch zomaar op de stoep komt zitten, dan geeft dat vertrouwen in het voedselaanbod... Geintje natuurlijk; waarschijnlijk krijgt onze vrouw iets meer muizen van haar man en helpt de stijgende temperatuur ook mee. Dat dit zo’n verrassend stel is, maakt het misschien wel nog leuker om onze uilenfamilie te volgen. We blijven het goed in de gaten houden!

Ondertussen is er al een vijfde ei

vierde ei