Klepje open, klepje dicht

Al drie jaar proberen brutale kauwtjes de nestkast van de kerkuil te kraken. Hét klepje houdt ze tegen!

Het is nu het derde jaar dat de kerkuilen te zien zijn via de webcams. Al even lang zijn de brutale kauwtjes te zien op de camera’s. De kauwen proberen de nestkast van de kerkuil te kraken. Dit willen ze doen door hun nest in het voorportaal van de nestkast te bouwen. Wij, als Dunea, staan daardoor voor een lastig dilemma. Als de kauwen erin slagen om hun nest voor dat van de kerkuil te bouwen, blokkeren ze de uitgang van de nestkast. De kans dat de kerkuilen de nestkast verlaten, is dan erg groot. Dit willen we graag voorkomen. Kerkuilen zijn bijzondere vogels. Deze prachtige roofvogels komen niet zoveel voor in Nederland. We hopen van harte dat 'onze' kerkuilen succesvol kuikens grootbrengen in Meijendel.

We hebben besloten om op een eenvoudige manier in te grijpen. We hebben een klepje geplaatst voor de ingang van de nestkast. Bezoekers vragen ons hoe het klepje werkt. Kerkuilen jagen 's avonds en 's nachts. Kauwen vliegen alleen overdag. Het klepje werkt op een sensor. Bij het vallen van de schemering gaat de klep automatisch open. En als het licht wordt, gaat het klepje dicht. In de loop van de lente en zomer worden de nachten steeds korter. Naarmate het kerkuilenseizoen vordert, passen we de gevoeligheid van de sensor aan. Zo hebben de kerkuilen genoeg tijd om voedsel te vinden. Mocht er toch een probleem ontstaan met de techniek, kunnen we het klepje ook handmatig bedienen. We zorgen ervoor dat de uilen elke nacht naar buiten kunnen.

Er is nog iets grappigs aan de hand met het klepje. De kerkuilen hebben namelijk een grasmatje! Het klepje wordt glad als het regent. We willen natuurlijk niet dat de uilskuikens uitglijden en naar beneden kukelen, als ze daar nog niet klaar voor zijn. Om glijpartijen te voorkomen, hebben we een tuintje gemonteerd.

In 2016 en 2017 is het de kerkuilen gelukt om jongen groot te brengen, mede dankzij het klepje. We hebben toen via de webcams kunnen genieten van uitvliegende uilskuikens. Wat dit jaar brengt, moeten we afwachten. Er breekt een spannende tijd aan. Blijf dus meekijken naar het familieleven van de kerkuilen!

Sandra

kauwtjes op het klepje